Temelínská zásahovka zneškodní i útočníky zvenčí

Temelín - Jaderná elektrárna Temelín vůbec poprvé představila svou speciální zásahovou jednotku. Tým policistů předvedl cvičný zásah proti dvěma ozbrojeným mužům, kteří pronikli do prostoru elektrárny. Fiktivní akce měla sloužit k tomu, aby se policisté určení pouze k vnitřní ochraně objektu elektrárny připravili na případný útok zvenčí. Útvar, ve kterém slouží několik desítek mužů včetně odstřelovačů, nepřetržitě chrání strategická místa přímo v areálu elektrárny, do jiných akcí nasazován není.

UvR: Speciální temelínská policie (zdroj: ČT24)

Speciální jednotka pro ochranu jaderné elektrárny sídlí přímo v areálu Temelína a je připravena k okamžitému zásahu. Tvoří ji několik desítek policistů. V Dukovanech a Temelíně tyto jednotky působí od roku 2010. „Tým tvoří policisté vycvičení jako zásahové jednotky, což znamená vycvičení na nejvyšší úrovni. Jedná se o muže připravené na zásah uvnitř jaderné elektrárny. Mimo objekt tato jednotka nezasahuje,“ představil zvláštní policejní útvar ředitel jihočeské policie Miloš Trojánek.

Jaderné elektrárny Temelín i Dukovany mají řadu bariér, které brání tomu, aby do jejich prostoru kdokoliv vnikl. Podle Trojánka se však nedá vyloučit ani to, že se někomu podaří do komplexu dostat. „Máme poznatky a informace ze zahraničí - Francie i jiných států, kde k narušení toho vnitřního prostoru jaderných elektráren došlo. Proto to nevylučujeme a jsme na to připraveni,“ uvedl Trojánek. Dodal však, že speciální jednotka zatím v reálu nemusela v Temelíně ani v Dukovanech podobnou situaci řešit.

Podle předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové je systém ochrany jaderných elektráren na vysoké úrovni. „Ale cokoliv člověk vymyslel, může být překonáno. To znamená, že musí existovat i nějaký způsob, jakým ty, kteří by to dokázali, zpacifikovat a tu elektrárnu ochránit,“ uvedla Drábová.

Dana Drábová, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost:

„Jaderná bezpečnost spočívá nejen v tom, že chráníte okolí před elektrárnou, ale častokrát abyste tohle mohli dělat, musíte elektrárnu ochránit před okolím.“

Jaderná elektrárna Temelín vyrobila první elektřinu v prosinci 2000. Je největším zdrojem výroby elektřiny v České republice, svou produkcí kryje pětinu tuzemské spotřeby. V roce 2013 vyrobila 15,065 miliardy kWh elektrické energie.