Důchodci využívají dotované taxíky. Bohumín službu rozšiří

Bohumín - Stále více měst a obcí zavádí dotovanou taxislužbu pro starší a špatně pohyblivé lidi. Po Rychvaldu, kde začaly jezdit první taxíky pro důchodce počátkem roku 2012, patří k průkopníkům Bohumín. Už asi 550 důchodců tuto službu využilo k osmi tisícům jízdám k lékařům, na pošty, úřady či hřbitovy. Od nového roku ji město ještě rozšíří, takže na ni bude mít za symbolický poplatek nárok 3 600 důchodců starších šedesáti pěti let.

„Senior taxi se velmi osvědčilo, proto jsme posunuli věkovou hranici ze sedmdesáti na šedesát pět let,“ potvrdila mluvčí bohumínské radnice Lucia Balcarová. Dodala, že město navýší rozpočet pro tuto službu ze 340 tisíc na půl milionu ročně.

Podmínkou je důchodový věk a objednávka předem

Tak jako v jiných městech, kde taxíky pro seniory fungují, je podmínkou, že si zájemci musí jízdu objednat nejpozději den předem. V dvacetitisícovém Bohumíně, kde městskou dopravu suplují příměstské autobusy a některé části města jsou špatně dostupné, dojíždí Senior taxi na předem určená místa jako je nemocnice, poliklinika, obvodní lékaři v různých částech města, aquacentrum, radnice, pošty a hřbitovy. Služba je omezena na pracovní dny v době od šesti ráno do dvou hodin odpoledne. Jedna cesta stojí vždy 15 korun, město doplácí dalších přibližně 55 korun.

„Je to vynikající věc pro nechodící osoby. A není to ani moc drahé,“ pochvaluje si pětaosmdesátiletý Vítězslav Sochor, který taxík využil poprvé na doporučení své ženy. Potřeboval navštívit prodejnu zdravotnických potřeb, kterou má asi dva kilometry od domu. Sám by tam nedošel. Řidič bohumínského Senior taxi Jaroslav Drlík uvedl, že denně má v průměru pět či šest klientů.

Bohumín se inspiroval v Rychvaldu na Karvinsku, kde tak radnice vyřešila především špatnou dostupnost centra města s domem s pečovatelskou službou. Jeho obyvatelé jsou hlavními klienty tamní seniorské taxislužby, u které jedna jízda stojí jen deset korun. Nápad převzala i další města a obce, například nedaleká Horní Suchá, která zajišťuje starším lidem i dopravu do havířovské nemocnice. Senior taxi už funguje také v Rousínově.

Nejlevnější jízda v Rychvaldu a Krumlově - za 10 korun

V Plzni jezdí městem dotované taxi od letošního dubna. Je určeno pro lidi nad sedmdesát let, za jízdu po městě platí třicet korun, mimo Plzeň 11 korun za kilometr. Zájem je veliký a jedno auto nestačí důchodce rozvážet. Například v Českém Krumlově provozuje Senior Expres soukromá společnost. Lidé nad šedesát let i zdravotně postižení tam platí za jízdu po městě jednotnou cenu deset korun. Pro radnici v Karviné zajišťuje nemocným lidem starším 55 let individuální dopravu Český červený kříž, a to za jedenáct korun za kilometr. Služba není omezena pouze na Karvinou, s přibývajícím početem kilometrů platí taxa osm korun za kilometr. Řidiči seniorských taxíků vždy lidem také pomáhají při nástupu a výstupu z auta, případně je doprovodí až k lékaři nebo na úřad. Řidiči v Karviné jsou navíc schopni poskytnout první pomoc. Cenově výhodnější taxislužbu i s doprovodem poskytuje starším lidem i Praha a Brno.