Archeologové žádají ochranu pro zmizelé sudetské městečko

Sokolov - Skupina archeologů a historiků žádá památkovou ochranu pro zmizelé sudetské městečko Čistá (v němčině Lauterbach). Obec na sklonku 40. let srovnala se zemí československá armáda v rámci vojenského cvičení a její území se později stalo součástí vojenského prostoru Prameny.

UDÁLOSTI: Archeologové chtějí ochranu pro zmizelou obec Čistá (zdroj: ČT24)

„Toto území pořád stojí za to chránit, protože obsahuje velké množství pozůstatků lidských aktivit od 14. století do poloviny 20. století,“ uvádí Filip Prekop, archeolog z Národního památkového ústavu v Lokti. Archeologové lokalitu zlikvidované sudetské vesnice zkoumali několik let a historici by nyní celou oblast chtěli prohlásit za archeologickou kulturní památku.

Teprve před několika lety identifikoval lokalitu natáčení báňský inženýr, někdejší poslanec a místní badatel Rudolf Tomíček. Ztotožnil cíle československých dělostřelců, tankistů a pěšáků s nejdůležitějšími budovami městečka Lauterbach. Od té doby v oblasti probíhal archeologický výzkum.

Osudem Čisté si prošly tři tisíce dalších míst

V Čisté stálo kolem kostela 200 domů, kde žilo přes 2000 lidí. Zánik obce zvěčnil instruktážní dokument Armádního filmu. Československé vojsko městečko srovnalo se zemí v zimě 1947–1948, čili dva roky po odsunu německého obyvatelstva. Prázdné a vyrabované domy za sebou v tu chvíli měly již jedno vojenské cvičení, tentokrát proti objektům vojáci zaútočili explozemi, dělostřeleckými a ručními granáty, ostrým střelivem a plamenomety.

Po vojenské akci zřejmě nezůstal stát žádný z více než dvou stovek objektů. Přibližně rok po natočení instruktážního filmu buldozery zbytky budov rozhrnuly. Z dříve dvoutisícového městečka se po 65 letech stala dnešní zarostlá křižovatka v polích a loukách, součást vojenského prostoru Prameny. Z okolí Čisté vojáci později přesunuli cvičiště na Doupov. I tady v 50. a 60. letech pod pásy tanků a buldozerů mizely celé osady. Podobným či méně drastickým způsoben zaniklo v pohraničí po válce na tři tisíce usedlostí, osad a obcí.