Vědci získali patent na látku, která umí „oslepit“ rostlinu a zlepšit její růst

Olomouc - Vědci z olomoucké Univerzity Palackého získali evropský patent na stimulátor růstu rostlin, který vyvinuli společně s německými kolegy z Berlína. Unikátní látka s názvem PI-55 dokáže zvětšit kořenový systém rostlin, zvýšit jejich výnos a odolnost vůči nepříznivým podmínkám, a to tím, že utlumí vnímání vlastních přirozených hormonů. Vědci věří, že v budoucnu by PI 55, jejíž velkou výhodou je, že není toxická, mohla být značným přínosem v zemědělství. Pozitivní výsledky přineslo testování na máku, ječmeni, kukuřici či řepce.

„Každá rostlina má receptory, kterými vnímá vlastní chemické signály - hormony. Naše látka ale receptory zablokuje, rostlinu zjednodušeně řečeno oslepí pro vnímání těchto signálů a spuštění biologické odezvy,“ vysvětloval Lukáš Spíchal z vědeckého týmu Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum. Konkrétně jde o hormon zvaný cytokinin, který hraje důležitou roli v celé řadě procesů souvisejících s regulací růstu a vývoje rostlin. Látka, kterou vědci objevili, dokáže v rostlinách vnímání těchto cytokininů narušit a tím pozměnit jejich vývoj i růst směrem k lepšímu.

Pozitivní účinek bez ekologického rizika

„Například mák špatně snáší sucho. Naše látka má protistresový účinek, díky němuž může rostlina nedostatek vláhy lépe snášet,“ vysvětloval Spíchal. Dodal, že látka může být přínosem pro zemědělce všude tam, kde bude potřeba ovlivnit růst rostlin. „PI-55 může pomoci řešit i naléhavé problémy výživy populace,“ věří Spíchal. Zdůraznil, že velmi důležité přitom je, že patentovaná látka není toxická a nepředstavuje žádné ekologické riziko. „Pokud by se používala jako agrochemikálie, není ani nutné podávat ji ve velkých dávkách,“ doplnil Splíchal.

Evropský patent, který navazuje na českou ochranu látky z roku 2009, je dalším předpokladem pro komerční uplatnění PI-55, o kterém už vědci z Olomouce a Berlína jednají.