Co sní, může vyběhat. Zeman dostal gothaj a prestižky

Zlín - Prezident Miloš Zeman je na druhé návštěvě Zlínského kraje a kromě oficiálních povinností a setkání na něj v regionu pod Beskydami čekají i dárky. Zatímco loni si odvezl kompletní valašský kroj, letos dostal neošizený gothaj podle staré receptury – a speciální státnické prestižky ze zlínských závodů.

Zeman vyjel na druhou návštěvu Zlínska (zdroj: ČT24)

Miloš Zeman rád dává českým podnikatelům za vzor Tomáše Baťu, výrobce bot, který vybudoval obuvnickou značku celosvětového významu a Zlín proměnil v první moderní město Československa. Boty se ve městě šijí dodnes, paradoxně ale už nejde o baťovky; obuvnickou tradici města drží společnost Moleda, která na trh vysílá retro-značku Prestige, lidově řečené prestižky.

Ve Zlíně se tyto boty – jež prosluly především ve své základní, modrobílé barevné kombinaci – šijí už třicet let. Propříště je bude moci obout i prezident, neboť právě státnické prestižky představují jeden z dárků, který si z návštěvy Zlínského kraje odveze. Šičky přitom čekal nesnadný úkol, protože na výrobu prezidentské obuvi měly jen několik hodin – velikost státníkovy nohy se dozvěděly dnes ráno.

Výzvu pro výrobce potom představuje i Zemanův druhý suvenýr, který tentokrát cílí na prezidentovy chuťové pohárky. Uzenáři pro něj připravili gothaj podle dvacet let staré receptury, která se vyhýbá dochucovadlům i separátům. Zkoušet ji museli přitom celý víkend, protože lidový měkký salám s kousky špeku už nevyrábějí.

Na Zlínsko Zeman zavítal na tři dny; dnes absolvoval setkání s hejtmanem, přednášku na Univerzitě Tomáš Bati i návštěvu několika zlínských závodů. Zítra vyjede za hranice krajského města, navštíví skanzen Modrá a na valašskomeziříčském náměstí se odpoledne setká s občany. Ve středu jede do Otrokovic.