Tanky vystřídala ve Čtyřech Dvorech nová hřiště

České Budějovice – Tříhektarový park otevřely České Budějovice na místě bývalých kasáren a vojenského cvičiště Čtyři Dvory. Místní ho označují za budějovický Hyde Park – slavnému londýnskému parku je podle nich podobný. Revitalizace někdejšího vojenského prostoru stála 30 milionů korun.

Čtyři Dvory nově: Skoro jako Hyde Park (zdroj: ČT24)

Park Čtyři Dvory leží mezi dvěma největšími budějovickými sídlišti. Vojenskou minulost nepřipomíná nic – revitalizaci dlouho chátrajícího areálu přečkaly pouze vzrostlé stromy. „Park by neměl působit negativně vůči okolí. Měl by přecházet do volné krajiny,“ nastínil Svatopluk Mika z odboru životního prostředí budějovického magistrátu. Všechny budovy nechalo město strhnout, do odpočinkové zóny se nehodily.

Architekti nevyužili pouze oblast kasáren, ale i místo, kde býval tankodrom. Některé nerovnosti byly ideální pro zázemí parku či hřiště. V parku tak nechybí například skatepark – největší v jižních Čechách. Další hřiště jsou určena dětem, jiná jejich rodičům nebo i prarodičům – například hrající nášlapné dlaždice nebo flétny.

Město má ale o svůj nový park obavy. Bojí se útoků vandalů, doufá však, že je odradí hlídači, kteří v parku jsou. „Bude se hlídat přes celý den. Rozhodně se bude hlídat v sobotu a neděli,“ podotkl správce parku Miroslav Fuxa.