V Bulharech se utrhla část svahu, vyhlášen stav nebezpečí

Břeclavsko - V Bulharech u Břeclavi ujíždí vlivem dešťů část svahu, sesuv půdy ohrožuje 14 rodinných domů s 37 obyvateli. Pro obec nově platí stav nebezpečí. Během dne se objevily trhliny i ve svahu v Dolních Věstonicích, jde ale o území mimo zastavěnou část obce. Zároveň pokračuje sanace podmáčeného svahu ve Strachotíně, který ohrožuje osm rodinných domů. Podle hasičů jdou práce dobře, evakuovaní obyvatelé by se tak mohli vrátit domů dřív než za původně odhadovaných sedm dní.

„Došlo k sesuvu svahu, který se bude sanovat. Je to zhruba u 10 až 20 domů, většinou v zahradách, ale zhruba u tří domů je to pět metrů od budovy. Zjišťujeme, které domy jsou nejblíž a měly by se evakuovat,“ potvrdil starosta Bulhar Jiří Osička. Podle něj jde o oblast, která je dlouhodobě problémová, sesuvy v ní byly i v minulosti a domy stojí v rizikové zóně.

Nakolik jsou domy nyní v ohrožení, budou muset zjistit specialisté. „Povolal jsem odborníky-statiky z Vysokého učení technického v Brně, kteří nyní individuálně zhodnotí stav u jednotlivých nemovitostí v dotčené lokalitě,“ uvedl dnes odpoledne jihomoravský hejtman Michal Hašek. Hasiči chtějí do Bulhar ve čtvrtek přivézt vrtnou soupravu a umístit do svahu sondy.

Starosta Jiří Osička zdůraznil, že Bulhary, stejně jako mnohé další obce Břeclavska, leží na písčitém podloží. Sesuv bude nutné odstranit a svah následně zpevnit. Situaci řeší krizový štáb, který se zabývá stejnými problémy se sesuvy i v nedalekém Strachotíně, Dolních Věstonicích a Pavlově.

„V Dolních Věstonicích se objevily nové problémy. Speciální policejní jednotka, která hlídá znepřístupněné území, při páskování terénu zjistila nové trhliny v délce několika set metrů,“ zvedl hejtman Hašek s tím, že se problémy objevily mimo zastavěnou část obce. „Prověříme to a potom rozhodne statik a geolog o dalším postupu,“ uvedl jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD).

Hasiči mezitím pracují na zajištění sesutého svahu v obci Strachotín. „Pracujeme podle pokynů statika, činnost jde velice dobře, terén je soudržný a nedochází k nějakému odpadávání horniny na domy dole pod svahem,“ uvedl velitel zásahu Michal Hlavička. Hasiči také na místo povolali víc nákladních aut, které odtěženou zeminu odvážejí.

NO COMMENT: Letecký pohled na svah ve Strachotíně 16. září 2014 (zdroj: ČT24)

„Dobrá zpráva je, že se zdá, že práce půjdou rychleji. Je zjevné, že to nebude trvat zvažovaných sedm až deset dnů,“ uvedl Hašek. Podle něj se v nejbližších dnech do zasažených obcí chystá přijet premiér a ministr vnitra. Stát také kraji poskytl mimořádnou dotaci 10 milionů korun na záchranné a stabilizační práce.

Hasiči domy ve Strachotíně evakuovali v pondělí pozdě odpoledne. Osm domů pod nebezpečným svahem muselo opustit celkem 15 lidí. V Dolních Věstonicích u Břeclavi se zase sesunul svah pod krajskou silnicí. Kvůli sesuvům půdy vyhlásil hejtman stav nebezpečí. Krizový režim platí nejen pro Strachotín, ale i pro obce Dolní Věstonice a Pavlov, a to až do 14. října.