Břeclavské cestující čeká nový terminál

Břeclav – Pohodlnější cestování bez moknutí a na dosah železnice. Na to se mohou těšit cestující v Břeclavi, kde se už za týden otevře nový dopravní terminál. Naopak v místě starého autobusového nádraží vyroste parkoviště. Projekt přišel na 57 milionů korun, většinu pokryla evropská dotace.

Celkem třináct nových zastávek: sedm regionálních, tři pro městskou dopravu, dvě pro dálkové autobusy a jeden peron pro výstup. Tak vypadá nový dopravní terminál v Břeclavi. Už za týden na něm zastaví první autobusy. Počítá se s tím, že terminálem projede až 600 spojů denně.

Cestující čeká především větší pohodlí. „Na starém autobusovém nádraží nebylo zastřešení ani kde koupit lístky, natož kde se schovat. Přesun terminálu využívá v rámci Integrovaného dopravního systému jak autobusové, tak i vlakové nádraží,“ vysvětlil místostarosta Břeclavi Jaroslav Parolek (ČSSD). Nové autobusové nádraží totiž stojí v těsné blízkosti vlakového. Cestujícím tak bude stačit udělat pár kroků a budou na železničním peróně.

Přestavba autobusového terminálu vyšla na 57 milionů korun. Tato investice ale působí jako zlomek toho, co správce železnice investoval do modernizace sousedního nádraží a trati. Správa železniční dopravní cesty tam za miliardu opravila 22 kilometrů trakčního vedení, 67 výhybek a šest kilometrů kolejí. Stanice v Břeclavi spojuje Česko, Rakousko a Slovensko. Denně tudy projede 300 osobních a 400 nákladních vlaků.