Česko má první buddhistickou stúpu, podívat se na ni přišlo 3 tisíce lidí

Těnovice - Téměř tři tisíce lidí dnes sledovaly takzvanou inauguraci první buddhistické stúpy v Česku. Sedm metrů vysokou stavbu ze žuly buddhisté v Těnovicích na Plzeňsku slavnostně aktivovali tradičním rituálem, který vedl lama Šerab Gjalcchen rinpočhe z Nepálu. Do stúpy se nedá vejít, celý vnitřek je zaplněn srolovanými mantrami a odlitky Buddhů.

Nová stúpa bude veřejným místem. „Lidé u ní mohou meditovat, dělat přání a obcházet ji po směru hodinových ručiček, což má blahodárný vliv na mysl,“ uvedl při inauguraci Jan Matuška z meditačního centra buddhismu Diamantové cesty, které letos slaví 20 let v ČR. 

Stúpa tvarem reprezentuje dokonalou podstatu mysli každé bytosti a je symbolem klidu a míru. Lidé k ní přicházejí, aby vyjevili přání pro dobro ostatních. Stúpy, jichž existuje osm druhů, připomínají události života Buddhy. „Stúpa symbolizuje všechno, co má na světě smysl a co je osvobozující, každý způsob obohacení vnějšího a vnitřního odtajnění. A je dokázáno, že kde stúpa stojí, tam se mohou lidé rozvíjet, nejen stárnout, nýbrž se také moudře rozhodovat,“ upřesnil buddhistický lama Ole Nydahl z Dánska. 

Na jedné straně stúpy se zlatou věžičkou je socha Buddhy, který se dívá do krajiny. „Existuje historický Buddha, který se narodil před 2 500 lety, a začal něco, čemu se dnes říká náboženství. Ale zároveň Buddha znamená stavy mysli jako potenciál ukrytý v každé bytosti, a proto mají buddhisté tendenci dívat se dovnitř, a když tam objeví něco zajímavého, tak se o to chtějí dělit s ostatními,“ řekl Matuška.  

Nejznámější stúpy stojí v nepálském Káthmándú. Stále častěji se ale staví i v západní Evropě. Největší ve španělské Benalmádeně s 33 metry. Nejbližší ČR jsou v Linci a Štýrském Hradci.