Soud potrestal ekofarmáře za týrání ovcí podmínkou

Hradec Králové – Okresní soud v Hradci Králové potrestal farmáře Miloše Švece podmíněným trestem půldruhého roku za týrání ovcí. Podle rozsudku navíc nesmí tato zvířata tři roky chovat. Podle policie v důsledku vyhladovění zemřely stovky zvířat. Verdikt je nepravomocný, Švec si ponechal lhůtu na odvolání.

Na ekologické farmě jedenapadesátiletého Miloše Švece v Bělči nad Orlicí u Třebechovic na Královéhradecku uhynulo loni v zimě a na jaře nejméně 14 ovcí v důsledku vyhladovění. Uhynulých ovcí ale podle soudce bylo mnohem víc, dokonce až dvacetkrát tolik, včetně ovcí březích a jehňat. Podle nepravomocného verdiktu se chovatel Miloš Švec o ovce plemene Suffolk nestaral, nekrmil je několik týdnů, nedával jim pít a neposkytl jim žádnou veterinární pomoc. Ovce měly poloviční hmotnost, než je obvyklé. 

Soud farmáři uložil trest 1,5 roku vězení podmíněně odložený na zkušební dobu tři roky. „Je zřejmé, že došlo k utrpení zvířat, je povinností chovatele jim poskytovat patřičnou péči,“ řekl soudce David Schmuck, který uvedl, že výsledky pitvy ovcí prokázaly, že většina zvířat uhynula hladem. 

Kvůli týrání ovcí dostal farmář podmíněný trest (zdroj: ČT24)

Švec dnes odmítl celý případ komentovat, jeho obhájce v závěrečném návrhu upozornil na rozpory ve svědeckých výpovědích. „Obžalovaný je přesvědčen, že nebyl prokázán úmysl. V této věci se nejedná o trestný čin. Soud by případ měl postoupit Krajské veterinární správě, mohlo by se jednat maximálně o správní delikt,“ řekl Švecův obhájce.

Kriminalisté začali případ vyšetřovat na základě podnětu Krajské veterinární správy, kterou na špatný stav zvířat upozornili lidé. Například jedna z žen uvedla, že týdně uhynulo v ohradě několik ovcí a jejich těla na pastvině ležela i několik dní bez povšimnutí. Podle některých svědků uhynuly na farmě až stovky ovcí. Osud zvířat je nyní nejistý. Kdo se o ně postará, pokud rozsudek nabude právní moci, chovatel neřekl.