Šumavská Horská služba byla v létě v jednom kole

Modrava (Klatovsko) – Téměř čtyři stovky výjezdů provedla během letní sezony Horská služba na Šumavě. Počet zraněných turistů oproti loňsku vzrostl a zvýšil se také počet vážných poranění. Problém to byl i pro zdravotnickou záchrannou službu, která nestíhala do nejodlehlejších částí Šumavy dojet včas. Plzeňský kraj pro ni proto začal stavět novou stanici na Modravě.

Na Šumavě se letos poranilo téměř 400 lidí (zdroj: ČT24)

Zatímco poslední zima nevyžadovala mnoho zásahů Horské služby, v létě to bylo spíše naopak. Na Šumavě sice nebylo více lidí než obvykle, ale přesto počet zásahů vzrostl z 378 na 396. Výrazně přitom vzrostlo množství vážných poranění. „Ve čtrnácti případech se jednalo o velice vážné úrazy, kdy musel být na místo povolán vrtulník letecké záchranné služby,“ uvedl náčelník Horské služby Šumava Michal Janďura. Vzrostl i počet mrtvých, kterých letos bylo pět. Kromě Horské služby pomáhali zraněným turistům také pracovníci Strážní a informační služby národního parku. Podle jejího vedoucího Petra Šrajla převládaly úrazy cyklistů.

Na rostoucí počet úrazů na Šumavě reagoval Plzeňský kraj, který začal stavět novou stanici záchranné služby na Modravě. Ukazuje se totiž, že sanitky vyjíždějící ze Sušice nedokáží při zásazích v horách dodržet zákonný patnáctiminutový limit. „Pokud bychom dodržovali dopravní předpisy, dojezdový čas je 40 minut. Záchranná služba jede rychleji, ale dříve než za 30 minut se do této oblasti nedostaneme,“ řekl lékař záchranné služby Jiří Choc.

Nejčastěji záchranáři letos v létě zasahovali v oblasti Špičáku a Železné Rudy. Tam došlo od května do začátku září k více než dvěma stovkám zranění.