Oranžová, nikoli černá Ostrava. Nejvyšší potenciál má ČSSD

Ostrava – Více než měsíc před volbami by nejvyšší šance na úspěch v klání o ostravskou radnici měla sociální demokracie. Podle průzkumu volebního potenciálu, který pro Českou televizi vypracovala agentura Median, její volbu zvažuje až 32,5 % voličů. Čtvrtina obyvatel se vyslovuje pro hnutí ANO a komunisté by mohli dosáhnout na více než 20 %. Volební potenciál ukazuje, kolik procent hlasů by strana mohla hypoteticky získat, pokud by se k ní přiklonili všichni lidé, kteří její volbu reálně zvažují – a zároveň nevylučují účast u voleb. Součet volebních potenciálů stran je tedy vyšší než sto procent.

V případě Ostravy, na kterou zacílil aktuální průzkum agentury Median, je v těchto dnech favoritem zdejších komunálních voleb ČSSD, kterou by mohlo podpořit až 32,5 % voličů, druhé hnutí ANO na ni ztrácí sedm procent. Hlasy pro komunisty nevylučuje 20,5 % lidí, občanští demokraté mohou uspět u 12,5 % voličů, pátí v pořadí figurují Nezávislí rovněž s 12,5 % zvažované podpory.

V druhé pětici zvažovaných stran stojí hnutí Ostravak a strana TOP 09 (shodně 12 %), dále lidovci (10 %), koalice Zelených a Pirátů Jsme Ostrava (9,5 %) a Úsvit (6 %). Dále v průzkumu zvažované voličské podpory figuruje Ostravské fórum (5,5 %) a DSSS (rovných 5 %).

Volební lídři prvních osmi stran – a zároveň uchazeči o funkci ostravského primátora, již v současnosti zastává někdejší sociální demokrat Petr Kajnar – obdrželi i pozvánky do ostravské debaty Václava Moravce, kterou ČT24 odvysílá ve středu večer ve 20:00 hod. Další čtyři zájemci o primátorský post se spolu utkají v sobotním vysílání Politického spektra.

Lídři pozvaní do Moravcovy ostravské debaty:

  • ČSSD: Lumír Palyza
  • ANO: Tomáš Macura
  • KSČM: Martin Juroška
  • ODS: Martin Štěpánek
  • Nezávislí: Liana Janáčková
  • Ostravak: Lukáš Semerák
  • TOP 09: Martin Piperek
  • KDU-ČSL: Zbyněk Pražák

Lídři pozvaní do Politického spektra:

  • Jsme Ostrava: Lukáš Černohorský
  • Úsvit: Roman Gelnar
  • Ostravské fórum: Petr Kajnar
  • DSSS: Jiří Poleno
Ostravská radnice
Zdroj: Alexandr Janovský/ČTK

Jak budou v Ostravě volit? Panašování příliš neláká

Dlužno dodat, že měsíc před volbami si je jista svou účastí jen třetina respondentů, dalších zhruba 30 procent účast nevylučuje a váhá. Z těchto ostravských voličů si je navíc jen každý třetí jistý svým stranickým výběrem a celá polovina se ještě nerozhodla. „Může také docházet k přesunům podpory mezi podobnými typy stran,“ uvádějí autoři průzkumu.

Víc než polovina voličů (58 %) deklaruje, že ve své volbě budou konzervativní a hlasovat chtějí pro jednu stranu nebo hnutí. Tzv. panašování příliš neláká - dvanáct procent Ostravanů chce k hlasu pro stranu doplnit i křížky napříč jinými kandidáty a sedmnáct procent se nechce stranickou volbou vůbec vázat; hodlá vybírat pouze jména napříč stranami.

Průzkumu se zúčastnilo 1 213 respondentů. Do výpočtu volebního potenciálu stran vstoupilo 738 lidí, kteří odpovídali mezi 29. srpnem a 4. zářím. Statistická chyba zisku volebního potenciálu uvedených stran se pohybuje v rozmezí od plus minus procenta do plus minus tří a půl procenta.