Hradec Králové o víkendu žije leteckou přehlídkou CIAF

Hradec Králové – V Hradci Králové probíhá 21. ročník mezinárodní letecké přehlídky CIAF. Přímo na hradeckém letišti se během víkendu představí necelá stovka letadel z deseti zemí světa. Nad hlavami návštěvníků se už v sobotu proletěly například letouny JAS-39 Gripen z čáslavské základny, bojové letouny L-39 Albatros někdejší československé výroby a mnoho dalších zahraničních formací. Přehlídka pokračuje v neděli od 11:00 do 17:00.

Svůj um návštěvníkům předvedla například chorvatská akrobatická skupina na letounech Pilatus, lotyšská formace Baltic Bees na strojích někdejší československé výroby L39 Albatros nebo skupina Red Devils Královského belgického vojenského letectva. Své manévrovací schopnosti předvedl také americký bitevní vrtulník Cobra známý především z války ve Vietnamu.

Domácí vzdušné síly do Hradce Králové vyslaly celkem 18 letadel a vrtulníků. „Ve vzduchu se mohou diváci těšit například na techniky vysoké pilotáže letounů JAS-39 Gripen či L-159 Alca,“ upřesnil Jan Šulc z generálního štábu Armády ČR.

Právě české stíhací letouny JAS-39 Gripen budou zanedlouho střežit vzdušný prostor nad Islandem. Na tuto třetí misi, po dvou pobaltských, odletí 6. října. V rámci královehradecké přehlídky to dnes uvedl náčelník Generálního štábu Armády ČR Petr Pavel.

Česko dozbrojí své gripeny moderními bombami

Gripen v současné době nese běžně čtyři řízené střely krátkého a středního doletu vzduch-vzduch. Česká armáda se ale tento týden na summitu NATO v britském Walesu zavázala stroje do dvou let dozbrojit moderními řízenými bombami.

  • Tomáš Merta, pilot JAS-39 Gripen: "Jsou naváděny pomocí laseru. Není tam žádný motor, to znamená, že puma padá na cíl a je upřesňovaná podle laseru."
  • Petr Pavel, náčelník Generálního štábu AČR: "Je to rozšíření schopnosti gripenů pro působení nejen proti vzdušným cílům jako dosud, ale také proti pozemním cílům."
  • Roman Svoboda, bývalý pilot JAS-39 Gripen: "Už jsou pryč doby, kdy se prostě zmáčkl knoflík, někam to odletělo a počítaly se metry. Tohle jsou velmi přesné zbraně."

Česko má v nájmu 14 gripenů, z toho dva dvoumístné pro nácvik pilotáže. Dozbrojení bombami navrhli Dánové. Tendr vyhlásí nejméně 16 států společně, aby dosáhly nižší ceny. I tak bude 200 bomb podle generála Pavla stát několik set milionů korun.