Advokát se zodpovídá z podvodu. Vzal si honorář od klientky i od státu

Frýdek-Místek - Soud ve Frýdku-Místku řeší nezvyklý případ advokáta, který se zodpovídá z podvodu za to, že si nechal dvakrát proplatit honorář. Přestože Česká advokátní komora na tom nevidí nic špatného, právníkovi hrozí trest za úmyslný trestný čin. Advokát Petr Poloček vysoudil dva miliony pro dítě, kterému vinou špatné léčby částečně ochrnula paže. Od matky si vzal jako honorář deset procent z vysouzeného odškodného, zároveň si ale od státu nechal zaplatit za zastupování nemajetné klientky. Dvojitý honorář mu vynesl skoro půl milionu.

Petr Poloček zastupoval matku tehdy pětileté dívky, které Nemocnice Třinec-Sosna špatně léčila zlomeninu. Lékaři, kteří byli později obviněni z ublížení na zdraví, jí ruku narovnali a dali do sádry. Přestože si opakovaně stěžovala na bolesti, sundali ji příliš pozdě, až když jí odumřely nervy na předloktí. Z nevinného pádu z kola jí zůstala na doživotí zdeformovaná ruka.

Ne podvod - strukturovaná odměna

Nemocnice nabízela odškodné necelých 700 tisíc, rodina chtěla čtyři miliony. Poloček nakonec docílil částky téměř dva miliony korun. S matkou Blankou Peprníkovou se dohodl, že v případě úspěchu mu zaplatí honorář deset procent z vysouzené částky, což bylo téměř dvě stě tisíc. Klientka mu zaplatila. Jenže dalších skoro tři sta tisíc si nechal vyplatit od státu za zastupování nemajetné. Žena později podala stížnost České advokátní komoře. Ta neshledala, že by takový postup byl důvodem k jakémukoliv kárnému trestu. „Výbor komory shledává stíhání jako nedůvodné. Advokátova odměna může být strukturovaná,“ vysvětlovala mluvčí komory Iva Chaloupková. Policie však dospěla k jinému závěru.

Honorář jako při placení v restauraci

Obžalovaný Poloček vinu odmítá. „V restauraci také zaplatíte za jídlo a navíc dáte číšníkovi deset procent z útraty,“ hájil se. Zdůraznil, že v případě neúspěchu by od klientky nedostal nic. Státní zástupce je ale přesvědčený, že jde o jasný podvod. Okresní soud ve Frýdku-Místku se případem už jednou zabýval, dospěl však k závěru, že nejde o trestný čin, ale jen o projev chamtivosti. Státní zástupce, který žádal podmínku, zákaz výkonu advokacie na tři roky a peněžitý trest 50 tisíc korun, se však úspěšně odvolal ke krajskému soudu. Ten nařídil nové projednání případu. Hlavní líčení dnes začalo.

Advokát se zodpovídá z podvodu (zdroj: ČT24)