Atypickou vyhlídku sponzoroval developer, nabízí výhled na Krušné hory

Karlovy Vary - Nový pohled na Krušné hory nabízí ode dneška Nová vyhlídka nedaleko Karlových Varů. Vznikla jako součást soukromého projektu. Vyhlídky a rozhledny jsou největším lákadlem turistů. Jen v Karlovarském kraji za poslední rok vznikly nejmíň tři nové stavby.

Ocelové molo dlouhé 33 metrů ve tvaru lidského ucha je v nejvyšším bodě vysoké jen dva a půl metru. Na okraji nové obytné zóny u Otovic nabízí originální panoramatický výhled na Krušné hory. "Vyhlídka tady vznikla jako území, které nebude prodáno a zastavěno dalším domem,“ doufá architekt Richard Sidej. Vyhlídka vznikla jako součást developerského projektu společnosti Moyo holding, ale sloužit bude veřejnosti.

Podle Sideje byla zakázka zajímavá právě z toho důvodu, že developer, který v okolí nabízí pozemky pro stavbu rodinných domů, chtěl investovat do veřejného prostoru. „To je v mé praxi naprostá výjimka. Na rozdíl od většiny karlovarských, které nabízejí dramatický výhled na lázeňské město, tahle se dívá na klidnou krajinu hor,“ dodal.

Návštěvnost rozhledny na Klínovci všechny překvapila

Podle primátorova náměstka Jiřího Klsáka (KOA) doplní Nová vyhlídka v Otovicích asi dvacítku rozhleden a vyhlídek, kterými se mohou pyšnit Karlovy Vary. Vyhlídky jsou přitom místy, které lákají k procházce a pro mnoho lidí jsou i hlavními cíli výletů.

Nový pohled na Krušné hory nabízí ode dneška atypická vyhlídka (zdroj: ČT24)

Další novinkou v regionu je  rozhledna nedaleko Oloví a Krajkové na Sokolovsku. Dostala jméno Cibulka, podle tvaru vrchní části. Příprava na její stavbu trvala dlouhých 14 let. 30 metrů vysoká konstrukce teď stojí na místě původní dřevěné rozhledny, která byla zničena za války.

Opravená kamenná rozhledna na Klínovci se zase za devět měsíců stala nejnavštěvovanějším místem v Krušných horách. Na kontě má už téměř 40 tisíc návštěvníků. „Toto číslo jsme nečekali, jsme spokojení, rozhledny v České republice jsou úžasný fenomén,“ poznamenal starosta Božího Daru Jan Horník.

Na rozhledně jsou i dvě otočné kamery. Aktuální počasí si tak mohou návštěvníci zkontrolovat na internetu ještě dřív, než sem vyrazí. „Když je ideální počasí a je hezká viditelnost, je vidět až na Šumavu, na druhé straně pak až na Ještěd,“ podotkl technik Jan Sapoušek.

Oprava rozhledny na Klínovci
Zdroj: Jan Sokol/ČTK

Aktuálně se na území Česka nachází více než 350 rozhleden. Díky existenci nejrůznějších okrašlovacích spolků jich vznikalo nejvíc na počátku minulého století. A boom vyhlídkových věží přinesl i začátek století nového. Zatímco v posledních deseti letech jich bylo postaveno kolem 150, v letech 1948 až 1989 jich přibylo jen pět.