ÚOHS: Výjimky při povolování heren odporují principu rovné soutěži

Brno – Osm měsíců funguje v Brně městská vyhláška proti hazardu. Městské části jí buď mohly hazard na svém území zcela zakázat, nebo vymezit lokality, kde je povolen. A právě to je nyní trnem v oku antimonopolnímu úřadu. Podle jeho předsedy Petra Rafaje nesmí obce a města při regulaci heren zvýhodňovat určitého provozovatele, například tím, že pro hazard vyčlení jen některé ulice. Úřad zároveň vydal stanovisko, kterým se mají obce řídit.

Herny zakázat úplně, nebo vůbec. Podle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) férová cesta, jak regulovat hazard. Problém ale nastává ve chvíli, kdy obec hazard povolí jen v určitých ulicích či konkrétních provozovnách. „V takovém případě totiž hrozí, že ti soutěžitelé, kteří budou moci na daném trhu i nadále působit, budou zvýhodněni oproti těm, kteří budou nuceni své podnikání ukončit,“ uvedl předseda ÚOHS Petr Rafaj. Může tak podle něj nastat zafixování situace a značné zvýhodnění firem, které na trhu zůstanou.

Úplný zákaz heren je ale bezproblémový. Podle Rafaje sice povede k naprostému vyloučení soutěže, obce ale na něj mají právo a tento postup žádnou firmu neznevýhodňuje vůči konkurentovi. Přiměřený bude podle ÚOHS zřejmě zákaz provozu loterií na určitém území, například v centru. „Problematické může být naopak stanovení konkrétních provozoven nebo adres,“ upozornil Rafaj.

Stanovisko antimonopolního úřadu teď dělá vrásky brněnským zastupitelům. Městská vyhláška, která umožnila každé čtvrti, aby si určila, zda a kde herny povolí, je právě v tomto s postojem ÚOHS v rozporu. I když většina brněnských městských částí přistoupila k celoplošnému zákazu, ve vybraných lokalitách hazard povolují čtvrtě Brno-jih, Černovice, Chrlice, Řečkovice, Tuřany a Brno-střed, kde mohou VLT automaty nabízet jen dvě kasina.

Některé z vyjmenovaných městských částí nově zvažují, že přistoupí k celoplošnému zákazu. Opozice chce navíc na příštím zasedání zastupitelstva protihazardní vyhlášku otevřít a změnit ji tak, aby byla v souladu s požadavky antimonopolního úřadu. Brněnští zastupitelé se tak budou hazardem pravděpodobně zabývat už v říjnu.