Terezín by měl na opravy dostat přes 100 milionů korun

Terezín - Peníze na opravy dostane Terezín na Litoměřicku od ministerstva pro místní rozvoj. Jenže dobrá zpráva má svou druhou stranu - radnici chybějí peníze na spolufinancování projektů. K oživení Terezína by měly pomoct vládní úřady, muzea, archivy, ale i běžné věci jako je kanalizace, osvětlení nebo nové byty.

Staré budovy a pevnosti zejí už řadu let prázdnotou a chátrají. Radnice proto postupně připravuje projekty na jejich opravy. Více než 120 milionů korun už má přislíbených na šest z nich. Pomoc slibuje i židovská obec. Starostka Terezína Růžena Čechová tím chce i posílit cestovní ruch. Tajemník Federace židovských obcí Tomáš Kraus označil Terezín jako velkou prioritu.

Jako první přijdou na řadu protipovodňová opatření. Povodí Ohře na ně uvolnilo přes 200 milionů korun. Město se totiž stále ještě potýká s následky ničivých povodní z roku 2002. Další pomoc slíbila i vláda. Vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek (KDU-ČSL) hovořil v této souvislosti o dvou miliardách korun.

Jenže Terezín naráží na další problém - nedostatek peněz. Město je totiž zadlužené a nemá prostředky ani na spolufinancování projektů. „Potřebujeme minimálně 15 milionů,“ nechala se slyšet Růžena Čechová. Pro Terezín budou klíčové následující měsíce. Pokud peníze na spolufinancování nesežene, může na již schválené projekty zapomenout.