Obžalovaný u soudu naznačil, co se stalo s otráveným alkoholem

Zlín – Další tři aktéři metanolové kauzy dnes stanuli před soudem. Jde o důchodce Zdeňka Kopla, který podle obžaloby patřil k největším odběratelům otrávené směsi, a o podnikatele Daniela Rafaje a Petra Veselého. Rafaj dnes u soudu naznačil, co se stalo s dvěma tisíci litrů otrávené směsi, jejíž osud byl dosud neznámý. Muži figurovali mezi 31 lidmi, na něž podal státní zástupce obžalobu v takzvané hlavní větvi metanolové kauzy, zlínský soud ale některé případy včetně tohoto delegoval na okresní soudy.

„Nevím, proč mě do toho Vacula zamontoval, žádné otrávené lihoviny jsem mu nevezl. Vacula je případ pro psychiatra,“ řekl dnes u soudu na adresu hlavního distributora otrávené směsi Jiřího Vaculy obžalovaný důchodce Zdeněk Kopl. Stejně jako další dva muži je obžalovaný z ohrožování zdraví závadnými potravinami.

Podle žalobce převzal na přelomu srpna a září 2012 od hlavního distributora Vaculy v Podkopné Lhotě asi 2200 litrů směsi metanolu a etanolu. Policii se nepodařilo zjistit, jak s ní Kopl naložil. Muži proto hrozí nejvýše dvouletý trest, není mu kladeno za vinu poškození zdraví konzumentů.

Sedmašedesátiletý Kopl podíl na distribuci látky, jež zabila pět desítek lidí, odmítá. Stejně vypovídal i jako svědek u krajského soudu. Údajní míchači, Tomáš Křepela a Rudolf Fian, kteří připravili 10 tisíc litrů směsi, zde dostali nepravomocně doživotí, a vysoké tresty soud uložil i osmi lidem, kteří tento alkohol distribuovali.

Kam se poděl otrávený alkohol?

Pětačtyřicetiletý podnikatel Daniel Rafaj, který je jedním z obžalovaných, dnes potvrdil, že zhruba od roku 2010 obchodoval s nelegálním alkoholem. Podle obžaloby si ho opatřil i na přelomu srpna a září 2012, kdy směs kontaminovanou metanolem použil k výrobě nejméně 360 litrů slivovice. V září ji podle obžaloby prodal či dal neznámému počtu lidí, z nichž pět utrpělo těžkou újmu na zdraví. U soudu vinu přiznal a svého jednání litoval. „Jsem připraven nést odpovědnost,“ uvedl Rafaj s tím, že nechtěl konzumentům ublížit.

Rafaj taky naznačil, kde skončila směs, kterou údajně od Vaculy odebral Kopl. Rafaj prý míchal slivovici i z alkoholu, který měl od Kopla další muž, Vlastislav Plonka ze Zlínska, jenž krátce po vypuknutí aféry spáchal sebevraždu. Podle Rafaje mu Plonka řekl, že asi 2000 litrů lihu koupil právě od Kopla.

Rafajovi hrozí tři až deset let vězení. Stejný trest hrozí i pětatřicetiletému Petrovi Veselému z Uherského Brodu. Muž podle obžaloby patřil mezi zákazníky Rafaje, od něhož odebral asi 120 litrů kontaminované slivovice, kterou dál prodal. Veselý tím podle obžaloby přivodil těžkou újmu na zdraví dvěma lidem. U soudu řekl, že se domníval, že kupuje slivovici z legální pálenice. Její existenci si prý ověřoval a slivovici s rodinou dřívější várky sám pil.
„Doplatil jsem na svou důvěřivost. Udělal jsem obrovskou hloupost a životní chybu,“ uvedl Veselý. U soudu vyjádřil lítost nad utrpením poškozených, kterým prý nechtěl ublížit. Cítí se ale sám podvedený svým dodavatelem.

Metanolová kauza

Na to, že mezi lidmi koluje otrávený alkohol, se poprvé přišlo před dvěma lety, v září 2012. V Havířově zemřel 62letý muž, následovala další úmrtí i na jiných místech republiky. Při vyšetřování policisté zjistili, že se zemřelí otrávili nekvalitním alkoholem, který kromě nezávadného etanolu obsahoval i velké množství metanolu, který je pro lidi toxický.

Aféra se rozvinula do takových rozměrů, že už 14. září musel tehdejší ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) vyhlásit prohibici – bylo zakázáno prodávat a nabízet tvrdý alkohol. Na konci září policie oznámila, že odhalila zdroj otráveného alkoholu. Toho bylo vyrobeno celkem 10 tisíc litrů, část se nepodařilo dohledat a možná zůstává stále mezi lidmi.

Co do počtu obětí se metanolová kauza stala nejhorší katastrofou v dějinách samostatné České republiky, na otravu zemřelo už 53 lidí. V případu jsou obžalovány nebo už odsouzeny desítky lidí. Trojice hlavních aktérů (dva výrobci a hlavní distributor) dostali letos na jaře doživotní tresty.

Metanolová kauza upozornila na rozsáhlý černý trh s nelegálním alkoholem, na který se policisté a celníci více zaměřili. Podařilo se rozbít část lihové mafie, někteří z podvodníků stanuli před soudem. Stát taky zavedl nové kolky a další pravidla, která mají zvýšit státní kontrolu nad výrobou, distribucí a prodejem lihovin.