VIDEO: Tankový den v Lešanech přilákal přes dvacet tisíc lidí

Lešany - Tradiční tankový den ve vojenském muzeu v Lešanech na Benešovsku dnes přilákal tisíce lidí. Zájem byl hlavně o 70 let starý sovětský tank IS-122 z druhé světové války, který byl nedávno kompletně opraven. Hlavním tématem letošní akce bylo vylodění v Normandii a boje na Dukle.

Tankový den v Lešanech (zdroj: ČT24)

„Bylo tady velké množství návštěvníků, určitě přes 20 000. Myslím, že si to všichni užili. Tři bojové ukázky, krásné počasí a spousta nové techniky, jak historické, tak moderní,“ shrnul ředitel Vojenského historického ústavu Praha Aleš Knížek. 

Velkým zážitkem byla podle něj hlavně jízda těžkého tanku IS-122. V pojízdném stavu jsou nyní podle Knížka na světě maximálně dva exempláře. „To můžete vidět jen v Lešanech a v Rusku. Nikde jinde to v takovémhle pohybu není možné vidět,“ uvedl ředitel.

Tank byl v Sovětském svazu vyroben na přelomu let 1943 a 1944 v čeljabinské továrně. Během bojů v druhé světové válce se zúčastnil například Ostravské operace. Od roku 1950 do 1990 byl umístěn jako pomník na náměstí v Přelouči. Do sbírek VHÚ se dostal v 90. letech.

IS-122, později označován jako IS-2, byl vybaven kanónem ráže 122 milimetrů. Ovládala ho čtyřčlenná posádka. Ze vzdálenosti kilometru a půl byl schopen prostřelit boční pancíř německého tanku Panther.

Vojenské technické muzeum se otevřelo v roce 1996 v bývalých dělostřeleckých kasárnách v Lešanech. V deseti halách, pod přístřešky a na volném prostranství představuje stovky historických tanků, kanonů, motocyklů, obrněných, nákladních a osobních vojenských vozidel. Rozsahem a složením sbírek patří mezi nejvýznamnější evropské instituce svého druhu. Unikátní je zejména sbírka československých vojenských dopravních prostředků z období 1918 až 1939 a kolekce kanonů systému Škoda.