Hradec Králové trápí nedostavěná D11 i fotbalový stadion

Hradec Králové – Klíčovým předvolebním tématem v Hradci Králové je stále dostavba dálnice D11. Voliče ale zajímá i stavba nového stadionu a obchodního centra v Malšovicích. Developer, který s městem uzavřel smlouvu, od ní odstoupil a nikoho jiného zatím město nenašlo. Hradci, který hraje nejvyšší fotbalovou soutěž, teď hrozí, že nebude mít kde hrát.

V minulých volbách v Hradci Králové postavilo své kandidátky 12 uskupení. Vyhrála ČSSD se ziskem 19,35 procenta hlasů a osmi zastupiteli. Druhá skončila ODS, které 15,81 procenta přineslo zisk šesti křesel. Třetí bylo Sdružení Alternativa (Hradecký demokratický klub) s 12,51 procenta hlasů a pěti mandáty. Ve městě vznikla většinová koalice složená ze zástupců ODS, Hradeckého demokratického klubu, Volby pro město, TOP 09 a Doma v Hradci.

Podzimních voleb se v Hradci Králové zúčastní 15 uskupení:

Lídři kandidátek pro komunální volby 2014

  • ANO: Václav Víška   
  • ČSSD: Milan Jaroš
  • Doma v Hradci: Jan Hýsek   
  • Hradecký demokratický klub: Zdeněk Fink
  • Hradec náš Domov: Josef Petera 
  • Hradečtí patrioti strana pro sport, zdraví a kulturu: František Řehounek
  • Koalice pro Hradec: Aneta Maclová       
  • KSČM: Lubomír Štěpán
  • ODS: Martin Soukup
  • Otevřená radnice pro Hradec Králové s Úsvitem: Vítězslav Janků
  • Starostové a nezávislí pro Hradec Králové: Denis Doksanský
  • Svobodní: Jakub Frydrych
  • TOP 09: Jindřich Vedlich 
  • Volba pro město: Alexandr Hrabálek
  • Změna pro Hradec a Strana zelených s podporou Pirátů: Adam Záruba   

zdroj: ČSÚ

Do zastupitelstva Hradce Králové se letos volí 37 zastupitelů. Vedení radnice chce usilovat o znovuzvolení. Primátor Zdeněk Fink povede kandidátku Hradeckého demokratického klubu (HDK). V čele kandidátky TOP 09 bude náměstek Jindřich Vedlich, ODS do voleb povede náměstek Martin Soukup. Náměstkyně Anna Maclová (KDU-ČSL) bude kandidovat za uskupení Koalice pro Hradec. Náměstek Josef Krofta, který kandidoval za Volbu pro město (VPM), se podle dostupných informací objeví na kandidátce HDK.

DOSTAVBA DÁLNICE D11

Klíčovým tématem v Hradci Králové je dostavba dálnice D11. Stavba se zastavila těsně před městem v roce 2006 kvůli potížím s výkupem pozemků. Letos v létě znovu začala, farmářka Ludmila Havránková se ale stále svého vlastnického podílu na parcele před městem nevzdala. Vedení radnice se ovšem podařilo vykoupit vlastnický podíl sestry farmářky Jaroslavy Štrosové. S Havránkovou úřady dále jednají. Dálnice teď končí zhruba 2,5 km před městem.

Hradec je připraven pozemek od Štrosové vyměnit za pozemky ŘSD, které město využívá v oblasti autobusového terminálu a za které platí nájem. Čeká se ovšem na krok Havránkové, která měla na polovinu zmíněného pozemku předkupní právo.

Plán dostavby D11
Zdroj: ČT24

STAVBA FOTBALOVÉHO STADIONU A OBCHODNÍHO CENTRA

Jedním ze stěžejních předvolebních témat v Hradci Králové je stavba fotbalového stadionu a obchodního centra v Malšovicích. Město uzavřelo smlouvu s německým developerem ECE, který měl postavit stadion a navíc ještě své obchodní centrum. Vše mělo stát více než miliardu a město mělo na oplátku ECE prodat pozemky. ECE ale od smlouvy odstoupilo a žádný jiný developer se zatím nenašel. Projekt je přitom hotový a běží i územní řízení.

Hradečtí fotbalisté se letos v červnu probojovali zpátky do nejvyšší soutěže, ovšem zda ji v budoucnu budou mít kde kopat, nikdo neví. Současný stadion totiž podmínkám nevyhovuje a výjimku dostal jen na jednu sezonu. Současná reprezentace na radnici proto vyhlásila, že město fotbalový stadion za několik set milionů korun zaplatí ze svého.

Podle odhadů žije tématem nejméně deset tisíc voličů ve městě, a to nejen fandů, ale i odpůrců. Těm ani tolik nevadí stavba nového stadionu, vystupují hlavně proti obchodnímu centru. Obávají se, že tak rozsáhlý projekt Malšovice poškodí a zhorší i dopravní obslužnost. Výhrady mají i k finanční náročnosti stavby.