Voda hučí po elektrárnách, jezy na Sázavě vysychají

Týnec nad Sázavou (Benešovsko) – Sázava má pověst klidné romantické řeky, po které se plaví vodáci mezi trampskými osadami a po břehu tu a tam projede vláček. V poslední době se ale tato pověst drolí. V Sázavě totiž ubývá vody a vodáci, kteří se obávají, že je místo romantické plavby čeká náročné neustálé uvíznutí lodi po mělčině, přestali přijíždět. Podle Českého svazu kanoistů jsou na vině provozovatelé malých vodních elektráren, kteří nedodržují minimální průtoky. Benešovská radnice proto chystá na Sázavě zpřísnění pravidel i kontrol.

Na Sázavě vyschly jezy – kvůli elektrárnám (zdroj: ČT24)

Na Sázavu letos přijelo o deset tisíc vodáků méně než obvykle. Na řece totiž zavládl kritický nedostatek vody – například na jezu v Týnci nad Sázavou je jí tak málo, že přes něj lze přejít téměř suchou nohou. Letos sice bylo několik suchých období, ale hlavní příčina je podle svazu kanoistů jinde – v malých vodních elektrárnách. Ty z jezu odebírají vodu pro své potřeby bez ohledu na pravidla, které by měly dodržovat. Podle Pavla Šálka z kanoistického svazu by konkrétně v Týnci měl být průtok na jezu minimálně jedno až dvoucentimetrový po celé délce přelivné hrany. „Je sotva pár milimetrů,“ srovnal přitom Šálek se současným stavem. Majitele týnecké elektrárny ovšem nelze zastihnout.

Podle Pavla Dohnala, který provozuje podobnou elektrárnu v Čerčanech, ovšem nemusí být extrémně nízký průtok na jezu dílem úmyslu, ale nedbalosti. Čerčanská elektrárna má automatický systém, který průtok hlídá, mnoho jiných malých elektráren ale nic takového nemá. „Musí to regulovat ručně a ruční regulace je špatná, nefunguje,“ poukázal. Současně však přiznal, že provozovatel týnecké elektrárny může ignorovat pravidla i proto, že chce více vydělat. „Když mají víc vody, je vyšší výkon, je více peněz,“ shrnul Dohnal.

Když ale na jezu není voda, není voda ani pod ním. Pro vodáky to znamená, že musí tahat loď po mělčině i kilometr. A protože Týnec není jediné takové místo, turismus na Sázavě skomírá. „Pokud je takových jezů víc, příští rok si rozmyslí, jestli na takovou řeku pojedou, nebo ne,“ shrnul Pavel Šálek.

Kromě vodáků považují suché jezy za problém také rybáři, protože mělčinou ryby sotva proplují a vodní elektrárnou jakbysmet. Benešovský úřad letos na Sázavě zkontroloval jedenáct jezů. I když všechny kontroly předem ohlásil, čtyři provozovatelé nezvýšili průtok ani na dobu návštěvy inspektorů. Podle mluvčí benešovské radnice Soni Vanhoecke jim nyní hrozí až milionová pokuta.

Kvůli problémům, které ohrožují sázavské ryby i podnikatele závislé na turistickém ruchu na řece, budou pro majitele elektráren platit přísnější pravidla. Budou muset jasně a viditelně označit na obou stranách jezů minimální průtok, což usnadní kontroly. Ty navíc začnou úředníci provádět i bez předchozího upozornění.