Středočeské mosty nespadnou – zaplatí to ale až příští vedení kraje

Praha – Středočeský kraj bude ve velkém opravovat mosty. V mnoha případech nemá na vybranou – na tři desítky z nich jsou v havarijním stavu. Opravy budou stát 320 milionů, kraj je přitom nezaplatí ihned, hejtmanství se rozhodlo pro tzv. odložené financování. To kritizuje opozice. Upozornila, že tak současné vedení kraje chystá past pro své nástupce, kteří vzejdou z voleb právě za dva roky.

Středočeský kraj bude ve velkém opravovat mosty, zaplatí až za dva roky (zdroj: ČT24)

Ve Středočeském kraji jsou podle silničářů asi čtyři stovky mostů vlastněných krajem, které jsou ve špatném stavu. Oprava všech by stála pět miliard korun – tedy třetinu celého krajského rozpočtu. Hejtmanství se na naléhání silničářů rozhodlo opravit alespoň 30 mostů, které jsou v havarijním stavu a opravu bezprostředně potřebují – jako třeba v Jirnech, kde už tak zoufalý stav ještě zhrošují řidiči kamionů nedbající zákazu vjezdu těžkých vozidel. „Dlouhodobě se podfinancovávala oprava,“ podotkl ředitel krajské silniční správy Zdeněk Dvořák.

Podle Dvořáka naléhali silničáři na krajské vedení nejméně dva roky, aby poskytlo peníze potřebné na opravy. Rada se nyní rozhodla, že mosty skutečně opraví. Vyskytl se však problém – peníze kraj nemá a k dispozici nejsou ani evropské dotace. To chce kraj překlenout tzv. odloženým financováním – 323 milionů proplatí banky rovnou stavebním firmám, kraj je začne splácet až za dva roky. „Nesplácíme úroky, ty si banka pokryje s tím, kdo stavbu provádí. Takže pro nás by to mělo vyjít levněji,“ uvedl hejtman Miloš Petera (ČSSD).

Není to poprvé, kdy se kraj rozhodl použít na opravy silnic odložené financování. Totéž provedl před dvěma lety a již tehdy to kritizovala opozice. „Pomalu se to povedlo splatit a nyní rada kraje přichází s novým odloženým financováním. Bude tak zadlužovat i další zastupitelstvo, které přijde po ní. To je strašně špatně,“ kritizoval předseda krajského kontrolního výboru Jan Skopeček (ODS). O dluhy za nadcházející opravy se totiž bude muset postarat až vedení kraje, které vzejde z voleb v roce 2016. Splácení dostane „do vínku“ – právě v roce 2016 má kraj splatit polovinu peněz, druhou polovinu v roce 2017.