Za obchod s bílým masem dostali členové gangu pět až sedm let

Brno – Za nucení ukrajinských dívek k prostituci dostali členové gangu od pěti do sedmi let vězení. Dnes je tak potrestal brněnský krajský soud. Čtveřice pachatelů nutila k prostituci mezi lety 2003 až 2005 celkem 14 Ukrajinek. Dívky nalákali k odjezdu na Moravu s tím, že jim zajistí práci v konzervárnách, prádelnách nebo práci číšnic. Odsouzení vinu popírají. Za obchod s lidmi jim hrozil trest až 12 let vězení.

Na vynucování prostituce se podle spisu podíleli ukrajinští manželé Olga a Vasil Petrynovi a jejich český známý František Šedivý. Práci nabízeli dívkám především v Ivano-frankovské oblasti na Ukrajině. Pokud je zlákali k odjezdu z vlasti, zajistili jim potřebná víza pro pobyt v České republice.

Po příjezdu do Česka ale dívky převezli do Vrbovce na Znojemsku k další pachatelce, Jitce Michalčíkové. Tam jim podle obžaloby vyčíslili údajný dluh 500 až 1300 eur za náklady vzniklé zajištěním víz a převozem do Česka. Peníze si měly dívky odpracovat poskytováním sexu v nočním klubu. „Zlákali pod záminkou práce nezaměstnané Ukrajinky, ačkoliv věděli, že budou vykonávat sexuální služby. Některým ženám pak dočasně odebrali pasy,“ zaznělo dnes v rozsudku, který nad čtveřicí pachatelů vynesl brněnský krajský soud.

Rozsudek nad čtveřicí pachatelů, kteří nutili Ukrajinky k prostituci (zdroj: ČT24)

Vasil Petryna od soudu dostal sedm let vězení a vyhoštění, stejnou dobu si odsedí i František Šedivý. Vyhoštěna bude i Petrynova manželka Olga, která navíc dostala pětiletý trest. O půl roku déle pobyde ve vězení poslední odsouzená, Jitka Michalčíková.

Odsouzení vinu od začátku odmítají. Tvrdí, že dívky k výpovědi proti nim navedli známí na Ukrajině a všechna obvinění jsou vykonstruovaná. Podle soudu ale bylo jejich jednání spolehlivě prokázáno.