O Loupežnický most se vedou spory a památka mezitím chátrá

Na skládce u Velkého Meziříčí se nachází výjimečná památka dopravní architektury – most nad Radslavickým potokem ze 16. století. Přes stromy a keře není vůbec vidět a nevede k němu žádná cesta. O vlastnictví mostu se dlouhá léta vedou spory.

Opuštěná místa: Výjimečná technická památka u Velmezu (zdroj: ČT24)

Most byl dokončen v roce 1594 a – samozřejmě s různými úpravami – sloužil až do třicátých let 20. století. Původně byl nejspíš dřevěný a několikrát ho strhla povodeň. Místní lidé ho nazývají Loupežnickým mostem, to je ale podle historiků špatně. „Most byl nazýván Velký, Vysoký, ale proč se mu říká Loupežnický, to nevím. U velkého Meziříčí je samota Loupežník, ale ta je přesně na opačné straně,“ přemýšlí historička Marie Ripperová.

Most leží tři kilometry od centra Velkého Meziříčí. Levá strana mostu se totiž nachází na katastru obce Petráveč. Dlouhá léta se vedou soudní spory o to, komu památka vlastně patří - a kdo zaplatí její opravu. Okresní soud sice rozhodl, že most je Velkého Meziříčí, ale zastupitelstvo města si odhlasovalo odvolání. „Mají strach z finanční náročnosti, kdyby se město stalo jednoznačným vlastníkem,“ vysvětluje právnička městského úřadu Vilma Drápelová.

Starosta města Radovan Necid (ODS) je ale toho názoru, že by se město mělo k mostu postavit čelem. „Cílem je památku zachránit, aby nespadla, přece jen to je kus historie,“ uvedl Necid. Konečné slovo ale bude mít až další soud. 

Most u Velkého Meziříčí - původní vzhled
Zdroj: ČT24