Strakonice rozezní dudy z celé Evropy

Strakonice - Ve Strakonicích dnes začíná 21. ročník Mezinárodního dudáckého festivalu, sjeli se na něj nejlepší hudebníci z Evropy. Ode dneška do neděle tam vystoupí kolem 1 200 hudebníků, zpěváků a tanečníků ze 17 zemí. Na programu se bude podílet 50 souborů, od dětských po dospělé a asi 40 dudáků jednotlivců.

Strakonice rozezní dudy z celé Evropy (zdroj: ČT24)

Festival v podvečer zahájí tradiční průvod účastníků městem za přihlížení tisíců místních. Pořadatelé připravili 24 různých programů - třeba výstavu nejzajímavějších dud ze sbírek strakonického muzea nebo výstavu lidových krojů na fotografiích Jakuba Langhammera či jarmark. 

Letošní ročník je první, kterého se nezúčastní zakladatel celé akce Josef Režný. V parku nedaleko strakonického hradu bude mít svůj strom i bustu. Bronzovou sochu vyrobila slévárna ve Staré Huti na návrh Zdeňka Josefa Preclíka. Město ji objednalo jako poctu slavnému rodákovi. 

Dudy jsou tradičním lidovým nástrojem, Strakonice a jejich okolí byly vždy krajem dudáků. Podle četných dokladů byl tento nástroj velmi oblíbeným a hojně užívaným – toto téma bylo i inspirací k Tylovu Strakonickému dudákovi.

Festival se konal poprvé v roce 1967. Jihočeské muzeum chystá zápis fenoménu jihočeského dudáctví na Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury ČR. Diváci budou mít možnost obdivovat hudbu, tance a kroje různých národů až do neděle 24. srpna.