Blikající bunda zviditelní cyklisty. Jsou za ní čeští vědci

Liberec – Vědci z Technické univerzity v Liberci představili novou signalizační bundu určenou pro cyklisty. Její součástí je jednoduchá elektronika, která cyklistu „zviditelní“ a ukazuje změnu směru jízdy. Právě cyklisti, ale i chodci patří zvláště v noci k ohroženým účastníkům silničního provozu. Jen loni jich v Česku zemřela víc než stovka.

Zařízení není nikterak komplikované. Bunda je na zádech a na rukávech vybavena LED diodami, které svítí. V bundě, která vydrží až 1 200 milimetrů vodního sloupce a je tak vhodná i do většího deště, je nainstalována jednoduchá krabička, kterou cyklista před jízdou zapne. Další malá krabička je na řídítkách. Když chce cyklista odbočit, stačí jen zmáčknout tlačítko. Obě krabičky spolu komunikují bezdrátově, aby zařízení cyklistům co nejméně „komplikovalo“ život.

„Chtěli bychom cyklisty, kteří se ve velkém provozu motají, zviditelnit,“ popsal ve Studiu ČT24 záměr vědců Antonín Havelka z Katedry oděvnictví Liberecké univerzity. Díky bundě budou cyklisté vidět v noci až na pět set metrů, za deště kolem 250 metrů. „Myslím, že to je úžasná viditelnost,“ podotkl Havelka. Zároveň ale připomíná, že bunda nezbavuje řidiče povinnosti rukou naznačit, kam se chystá zatáčet.

Zařízení je konstruováno tak, aby vydrželo minimálně 24 hodin blikat, při pokusech vydrželo i 36 hodin. „Nabíjení je podobné jako u mobilů, za dvě hodiny to je nabité,“ dodal Havelka. Cyklisté se ani nemusejí bát, že by déšť zařízení nějak poškodil. Dokonce i když hodí bundu do pračky a zapomenou krabičku vyndat, měla by to přežít. „Zkoušeli jsme ji dvacetkrát vyprat, i poté fungovala bez problémů,“ popisuje Havelka. Samotná bunda se pere obvyklým způsobem. Prodávat by se měl od září za cenu zhruba devět tisíc korun.