Doprava k bezbariérovým památkám často vázne

Blanensko – Ani bezbariérová památka pro vozíčkáře neznamená bezproblémový výlet. Často totiž naráží na problém, jak se do cíle vůbec dostat. Například letos v dubnu byla otevřena bezbariérová trasa v Punkevních jeskyních - dostat se do Moravského krasu veřejnou dopravou je ale problém.

Zavolat na dráhy, najít si bezbariérové spoje, prověřit, zda je nádraží uzpůsobeno pro vozíčkáře. Úkoly, které kromě chystání výletního batohu čekají všechny hendikepované turisty. I Šárku Mrkvičkovou, která je na vozíku. Na nádraží v Brně jim museli do vlaku pomoci výpravčí, stejně tak na stanici v Blansku. „Musíme si zjistit MHD od domu až po příjezd na místo, jestli mají na nádraží plošiny, výtah, jak je to tam uzpůsobené,“ popsal manžel Šárky Mrkvičkové Pavel.

I když jim dopravce ochotně pomůže, stejně nakonec manželé čekají v Blansku hodinu na autobus, aby se dostali ke Sloupsko-šošůvským jeskyním. Dva předchozí museli nechat ujet – nebyly totiž nízkopodlažní. Letos na jaře se pro vozíčkáře otevřela i část Punkevní jeskyně. Ani tam se ale hendikepovaní nedostanou bez problémů. Jediný nízkopodlažní spoj navazuje na vlak z Brna a cesta k jeskyni tak trvá necelou hodnu, zpět ale jede autobus příliš brzy, vozíčkáři si tak návštěvu Moravského krasu buď neužijí, nebo nestihnou zpáteční spoj.

NO COMMENT: Jak vypadá cesta vozíčkáře do Moravského krasu? (zdroj: ČT24)

Ředitel společnosti Kordis JMK, která zajišťuje dopravu v kraji, ujišťuje, že se situaci postupně snaží řešit. „Pokud bychom chtěli sladit, aby všechny tyto spoje optimálně navazovaly, znamenalo by to, že bychom na zajištění dopravy potřebovali podstatně více autobusů, což by se projevilo v nákladech. V tuto chvíli je to ekonomicky neúnosné,“ uvedl ředitel Kordisu Jiří Horský.

V Jihomoravském kraji jezdí přes 210 nízkopodlažních autobusů, tedy třetina všech vozů. Ještě letos přibydou další, kvůli penězům ale zatím není možné jejich počet zdvojnásobit, což by bylo podle dopravce ideální. Zlepšení si Horský slibuje i od nových vlaků, na které pak bude možné nízkopodlažní autobusy navázat. „Na vlakové lince na Blansko by měly být během podzimu nasazeny nízkopodlažní jednotky RegioPanter. Bude jich celkem sedm a výrazně zlepší nabídku nízkopodlažních vozidel,“ slíbil Horský.