Praha dokoupí od EMS další licence k opencard za 22 milionů

Praha – Praha nakonec dokoupí od firmy eMoneyServices (EMS) skoro 300 tisíc licencí ke kartě opencard. Hlavní město za ně vydá 22,5 milionu korun. Sporný nákup, který se řešil několik týdnů, nakonec schválila rada města. Řada otázek kolem karty opencard, která slouží především jako tramvajenka, ale stále není dořešena.

EMS tvrdí, že Praha užívala licence ke zhruba 250 tisícům karet nelegálně. „Hlavní město díky uzavřeným dodatkům přestane porušovat licenční smlouvy. Tento krok považujeme za zodpovědný přístup,“ uvedl mluvčí EMS Martin Opatrný. Podle primátora Tomáše Hudečka (TOP 09) to ale je běžné, že si město prý vždy licence dokupovalo zpětně.  

Karta opencard Prahu stála 1,35 miliardy korun. Dosud si ji vyzvedlo asi 1,2 milionu cestujících. Vedení města a EMS ale ohledně dalšího fungování karty vedou už několik týdnů ostré debaty. Primátor Hudeček dokonce mluvil o přechodu zpět na papírové kupony. Před několika dny ale obě strany podepsaly memorandum: dohodly se na obchodu týkajícím se licencí a na dalším jednání ohledně práv k projektu Opencard.  

„Provedli jsme zásadní krok pro bezproblémový chod systému, licencí máme více, než je počet uživatelů. Cíl je za co nejméně prostředků fungující dopravní aplikace,“ informoval primátor Tomáš Hudeček s tím, že v současnosti hlavní město jedná o celkovém odkupu. „Jednáme s eMoney Servises o tom, že vyřešíme Opencard tím způsobem, že celá bude spadat pod hlavní město Praha,“ uvedl s tím, že se momentálně dohadují na ceně.

Záložní varianta jsou další kartové služby, které v ČR fungují, například fúze s jízdenkovým a kartovým systémem Českých drah.

V případu už nicméně padlo několik žalob. Na soud se obrátil dopravní podnik a žalobu podala i EMS, která tvrdí, že jí Praha dluží za služby z minulosti. Primátor Hudeček dnes znovu zmínil možnost soudu či arbitráže.

Hudeček: Opencard chceme zcela převzít (zdroj: ČT24)