Archeologové narazili v centru Pardubic na jedinečné nálezy

Pardubice - Na pozůstatky města ze 17. a 18. století narazili archeologové během průzkumu v centru Pardubic. Umožnila jim to rozsáhlá rekonstrukce třídy Míru, která je hlavním pardubickým bulvárem. Kromě mincí nebo keramiky se pod zemí ukrývaly kamenné zdi nebo novověké cesty.

Jedinečné archeologické nálezy v centru Pardubic (zdroj: ČT24)

Pro místní i turisty je archeologický výzkum v centru města mimořádnou podívanou. Pod rukama archeologů se postupně odkrývá staré město. Třeba kamenná zídka ve Sladkovského ulici dává tušit, že tu kdysi bývalo hospodářské stavení. V zemi je vidět jeho přesný půdorys.  

Ještě větší nadšení vzbudil mezi archeology objev bývalé císařské cesty s vyjetými kolejemi: „To byla honosná třída, kde probíhal společenský život a kde přijížděly ty významné dostavníky a kočáry,“ vysvětluje stavební historik František Radek Václavík. 

Dávné cesty a zídky archeologové vyfotí a zakreslí do plánů. V zemi ale našli i kosti, mince nebo keramiku. „Ucha od různých hrnců, džbánů, máme zde různé pohárky, misky,“ dodává archeolog z pardubického muzea František Kašpárek. Celkem nálezy zaplnily třicet krabic – teď je čeká odborné ošetření v konzervátorských dílnách.  

Obnova třídy Míru a přilehlých ulic umožnila zatím největší plošný archeologický výzkum. I sebemenší objev je součástí mozaiky, která vypovídá o historii Pardubic. „Archeologové nezdržují, naopak stavbě uklízí terén, a přitom dokumentují historii a všechny ty důležité věci, které jinak nenávratně zmizí,“ uvedl historik architektury a umění Bohdan Šeda.