Starý cukrovar na Lounsku se proměnil v rozbombardovaný Kolín nad Rýnem

Praha – Areál cukrovaru v Lenešicích u Loun se ode dneška proměnil v poválečný Kolín nad Rýnem. Štáb německé televize RTL tam začal natáčet film o poválečné obnově jednoho z největších měst Německa. Radnice tak navíc získá peníze, za které starý areál následně zlikviduje.

ARD změnila cukrovar v kulisy poválečného Německa (zdroj: ČT24)

Cukrovar stojí v Lenešicích od roku 1880. V roce 1951 ho znárodnil stát, ale už v 70. letech bylo jasné, že pro obrovský areál není využití. Definitivně uzavřen byl cukrovar v roce 1982. Od té doby areál chátrá a zloději ho postupně vybrakovali.

Podle německé produkce jsou ale ruiny cukrovaru ideálním prostorem k natáčení scén z poválečného Německa. Štáb si najal techniky, kteří teď v bývalém cukrovaru tvoří iluzi postupně opravovaného města. Dokonalou prací českých rukou je nadšen i autor předlohy Petr Zindler, který jako malý chlapec konec války v Kolíně zažil. „Je to nádherné, nečekal jsem, že to bude tak dokonalé.“ Pro filmaře je navíc výhoda, že si v areálu mohou v podstatě dělat vše, co se jim hodí.

Po skončení natáčení totiž obec nechá celý areál zdemolovat. Vedení Lenešic to mělo v plánu už několik let, chyběly ale peníze – ty teď obec získá od filmařů. Vzniklý pozemek pak nechá obec zasíťovat a nabídne ho zájemcům o stavbu rodinných domů. Cukrovar je totiž jediný pozemek v Lenešicích, kde je možné v budoucnu počítat s další výstavbou.