Za pohlídání obchodu přišla likvidační pokuta. Nesmyslné, tvrdí soudci

Hradec Králové – Jak nemilosrdný umí být zákon i v „lidsky pochopitelných“ případech, ukazuje osud drobné živnostnice, která požádala syna o chvilkové pohlídání svého obchodu. V nešťastnou chvíli následovala čtvrtmilionová pokuta coby nejnižší možný trest za nelegální zaměstnávání. Hradecká i pražská justice se nyní obrací k Ústavnímu soudu, aby toto nařízení zrušil. Argumentuje přitom tím, že pokuta musí odpovídat možnostem trestaného a nesmí být likvidační.

Nejnovější případ, který zapadá do snahy soudců zmírnit podle nich příliš přísný limit pokuty. Paní Iva Kadlecová z Přepych na Hradecku měla donedávna koloniál, kde nabízela domácí potřeby nebo textil. Jednoho dne požádala svého syna, aby za ni na chvíli zaskočil, protože potřebovala na půl hodiny odběhnout vařit oběd do domku vzdáleného zhruba 30 metrů.

Do obchodu nicméně dorazili kontroloři Inspektorátu práce a upozornili, že syn nemá platnou pracovní smlouvu. Za „falešného zaměstnance“ následovala pokuta 250 tisíc korun – pro obchod, který často utrží za den třeba jen pár desítek korun. „Jde skutečně o nejnižší sankci, kterou musí inspektorát udělit,“ dodává zástupce úřadu Josef Roďan.

Soudcům hradeckého krajského a pražského městského soudu ale pokuta přijde nesmyslná a vyzývají proto Ústavní soud, aby spodní hranici 250 tisíc korun zrušil. Od příštího roku díky novele zákona o zaměstnanosti sice spodní hranice klesne na 50 tisíc korun, i ta je ale podle hradeckého advokáta Jiřího Všetečky neúměrně vysoká.

Paní Kadlecová mezitím drogerii zavřela a čeká, jak inspektorát posoudí odvolání proti pokutě – desetkrát vyšší, než byla hodnota všeho zboží v potrestaném obchodu.

Soudci se zastávají ženy před vysokou pokutou (zdroj: ČT24)