ČT: Jednatel Likérky Drak Čaniga je venku z vazby

Zlín - Jednatel Likérky Drak Pavel Čaniga byl propuštěn z vazby. ČT to potvrdil jeho advokát Daniel Dítě i dozorující státní zástupce Lubomír Stoklásek. Čaniga byl ve vazbě od ledna, kdy ho policie obvinila z daňových úniků. Naopak v metanolové kauze vůči němu policie všechna obvinění stáhla. Čaniga skončil ve vazbě letos v lednu po rozsáhlé razii, při které kriminalisté zadrželi dalších 14 lidí. Na svobodě byli kromě Čanigy po osmi měsících ve vazbě propuštěni ještě dva lidé.

Pavel Čaniga působil jako bílý kůň lihového bosse Radka Březiny - alespoň podle dosavadních výsledků policejního vyšetřování. Čaniga byl ve vazbě od ledna, kdy byl zatčen spolu s dalšími 14 Březinovými spolupracovníky. Od té doby byli všichni ve vazbě.

Teď je Pavel Čaniga na svobodě. Soudu ale musel poskytnout záruky - složit půlmilionovou kauci a odevzdat pas. Pravidelně na něj má dohlížet také probační úředník. Čanigovo propuštění navrhl podle informací ČT přímo dozorující státní zástupce celé lihové kauzy. Je tedy zřejmé, že už se neobává toho, že se Čaniga pokusí ovlivňovat svědky nebo utéct do zahraničí.

Policie Čanigu obvinila z krácení daní loni v květnu. Daňové úniky se policistům podařilo odhalit poté, co Čaniga nařídil svým zaměstnancům, aby do kanalizace vylili 32 tisíc litrů nekolkovaného alkoholu. Ten obsahoval zhruba 9 500 litrů čistého etanolu. Vypuštěný alkohol likérka skladovala bez dokladů, státu tak vznikla škoda bezmála tři miliony korun.

Obrovská koncentrace alkoholu vypuštěného do vody na konci září 2012 ohrozila i fungování čistírny odpadních vod v Bystřici pod Hostýnem. Její opětovné uvedení do provozu stálo téměř 150 tisíc korun.

Že se etanol do odpadních vod dostal z Likérky Drak, Čaniga sice přiznal, ale odmítl, že vy to bylo v takovém množství. „Měli jsme dostat nové kolky, a tak jsem nechal zaměstnance vypláchnout před novou výrobou 104 tisícilitrových nádrží, ulehčil si práci a dostal pokutu. Byla to blbost, zvláště v této době. Hned jsme tady měli hygieniky i kriminálku,“ popisoval před více než rokem Čaniga. Odmítl však, že by do čističky proniklo přes 30 tisíc litrů alkoholu. „Je to nesmysl, v nádržích ho byly pouze zbytky,“ ohradil se.

Kdo je Pavel Čaniga

  • Jednatel Likérky Drak, která byla nejčastěji spojována s metanolovou aférou. Právě v lahvích s etiketou Likérky Drak byl totiž nalezen alkohol s obsahem metanolu.
  • Čaniga byl proto na podzim 2012 obviněn z šíření toxického alkoholu. Vyšetřování ale ukázalo, že se Čaniga na jeho výrobě a šíření nepodílel. Obvinění proto bylo zrušeno hned v listopadu 2012.
  • O půl roku později, tedy v květnu 2013, přichází policie s novým obviněním v souvislosti s krácením daní a se zamořením čističky v Bystřici pod Hostýnem. Soud vyhověl žádosti policie o Čanigovo vzetí do vazby.
  • V srpnu 2014 je Čaniga z vazby propuštěn, nadále bude vyšetřován na svobodě.

Spolu s Čanigou byl z vazby propuštěn i skladník společnosti Moravia Chem Rostislav Hanulík, který byl u fingovaných denaturací lihu, a další spolupracovník lihového bosse Březiny Martin Kalakai. Zbylých dvanáct lidí, zatčených při lednové razii, zůstává ve vazbě. Je mezi nimi i manželka šéfa lihové mafie Radka Březiny Stanislava a šéf Moravia Chemu Radek Menšík.

Pavel Čaniga byl po osmi měsících propuštěn z vazby (zdroj: ČT24)

Likérka Drak se sídlem v Chvalčově na Kroměřížsku byla spojována s metanolovou aférou, jež vypukla na podzim 2012. Závadné lihoviny s etiketou firmy se našly v Příbrami a později i ve zlínském distribučním skladu firmy Verdana, výhradního distributora Likérky Drak.

Čaniga byl proto obviněn v říjnu 2012, zhruba o měsíc později byla obvinění z šíření toxického alkoholu zrušena. Podezření vůči Čanigovi oslabila třeba výpověď jednatele společnosti Vapa Drink Viktora Koláčka. Ten policii řekl, že zmíněné lihoviny byly vyrobeny v jeho provozovně v Žeranovicích na Kroměřížsku a odtud dovezeny do skladu Verdany. Čaniga od začátku tvrdil, že jde o padělky.