Sklářství na Valašsku stále žije, nové muzeum v Karolince je toho důkazem

Karolinka (Vsetínsko) - Nové muzeum sklářství v pátek večer otevřeli v Karolince na Vsetínsku. Městečko, které vyrostlo právě v okolí sklářské huti v roce 1861, chce připomenout návštěvníkům místní historii tohoto oboru. V sobotu se provozy otevřou veřejnosti a město ožije už 26. ročníkem Sklářského jarmarku.

V Karolince má sklářské řemeslo dlouholetou historii, proto vytvoření výstavy zdejších výtvorů bylo pro obec velkou výzvou. Muzeum dalo dohromady přes dva tisíce exponátů, od skla přes nástroje nutné k jeho výrobě, historické ručně kreslené katalogy anebo pracovní knížky místních zaměstnanců. „Nejstarší sklo, které tady máme, jsou dvě karafy asi z roku 1860, které pamatují ještě Salomona Reichla, zakladatele sklárny v Karolince,“ podotkla Lenka Denkocy z Muzea Sklářství.

Pece vyhasly, zaměstnanci dnes zdobí a brousí

Sklo se v obci stále brousí, i když největší slávu má nejznámější řemeslo v Karolince zřejmě za sebou. Pece, ve kterých se tavilo sklo na výrobu ručního foukaného skla, totiž vyhasly skoro před deseti lety. Tehdy v podniku pracovalo přes 700 lidí. Dnes firma zaměstnává 140 osob, které skleněné výrobky brousí, zdobí pravým zlatem nebo platinou. Zdejší specialitou jsou pak ornamenty leptané, kdy je sklo chráněné včelím voskem, do nějž se strojně ryjí složité vzory, které pak kyselina vyleptá.

Měsíčně opustí sklárnu v Karolínce na 300 tisíc takových skleniček a jenom ozdobných dekorů tady mají víc než dva a půl tisíce.

V Karolince otevřeli muzeum skla (zdroj: ČT24)