Hypermarketu na místě náchodské Tepny má zabránit referendum

Náchod – Odpůrci plánované stavby hypermarketu na místě bývalé textilky na okraji historického centra Náchoda předali radnici petici s návrhem na vyhlášení místního referenda. Je na ní 1 941 podpisů, tedy dostatečný počet k tomu, aby referendum muselo být vyhlášeno. Město ale současně se stávajícím vlastníkem jedná o odkoupení pozemků po textilce. O referendu i podkladech k odkoupení pozemků budou zastupitelé jednat v září.

Nákupní a komerční středisko chce firma JTH postavit v areálu bývalé textilky Tepna na severovýchodním okraji historické části Náchoda. Přinejmenším desetina náchodských voličů – kteří podepsali petici za referendum – však nové obchodní centrum ve městě nechce. „My si dlouhodobě myslíme, že ten areál by měl být využitý lépe. Že předkládaný projekt není v souladu s územním plánem. A protože tomu názoru vedení města nebylo příliš nakloněno, tak jsme se rozhodli obrátit se na veřejnost a dát šanci občanům Náchoda, aby se k tomu vyjádřili,“ řekl Michal Kudrnáč ze Sboru dobrovolných občanů. Podle původních plánů celková prodejní plocha zóny má být zhruba 8 000 metrů čtverečních, parkoviště má mít zhruba 230 míst.

Firma loni na podzim zahájila demolici zdevastovaných objektů po textilce, jež ukončila činnost v roce 2006. Se záměrem výstavby na pozemcích po Tepně souhlasili letos na jaře náchodští zastupitelé, později však město jednalo také o případném odkoupení pozemků po textilce. „Podklady k definitivnímu rozhodnutí o nákupu pozemku se budeme snažit předložit zastupitelům na zářijovém jednání, vše bude záležet na zpracování znaleckého posudku a stanovení kupní ceny,“ uvedl náchodský místostarosta Tomáš Šubert.

Právě odkoupení pozemků městem požadují i odpůrci stavby nákupního centra. O podkladech k odkoupení pozemků by měli zastupitelé jednat na příští schůzi v září, tehdy patrně dostanou na stůl i petici k referendu. Organizátoři referenda očekávají, že hlasování proběhne současně s volbami v první polovině října. Případné referendum má podle jeho iniciátorů město zavázat, aby v zahájeném územním řízení se stavbou obchodu nesouhlasilo.