Přechod bez zebry může být bezpečnější, v Náchodě takových přibývá

Náchod – Na ulicích v Náchodě ubylo přechodů pro chodce. Jejich zrušením a nahrazením tzv. míst pro přecházení chce město paradoxně zvýšit bezpečnost chodců. V poslední době totiž přibývalo nehod na přechodech, viníky přitom nebyli jen řidiči, ale i chodci, kteří pod auta vběhli. I podle dopravních expertů bylo ve městě příliš mnoho přechodů, které dávaly chodcům falešný pocit bezpečí.

Místa pro přecházení nahrazují přechody (zdroj: ČT24)

Od počátku roku srazila auta na Náchodsku dvanáct lidí, kteří přecházeli po přechodech. „Je to vysoké číslo,“ podotkla policejní mluvčí Eva Prachařová. Chodci se přitom do vozovek často vrhají bez rozhlédnutí a k nehodám přispívají i tím, že nedají řidiči čas, aby si jich alespoň všiml. „Do povědomí se dostalo, že chodec má absolutní přednost na přechodu. Tak to ale není. I chodec musí sledovat provoz a nevrhat se bezhlavě do silnice,“ podotkl přitom policejní dopravní inženýr David Kult.

Přechodů ve městě přitom bylo příliš mnoho, například na hlavní silnici I/33 v centru Náchoda bylo možné najít i krátký dvousetmetrový úsek silnice se třemi přechody. Nyní z nich však zbyl jenom jeden. Náchodským receptem na rostoucí počet nehod na přechodech totiž je zrušení části přechodů a zřízení tzv. míst pro přecházení. „Vypadá jako přechod, jen tam není vodorovné značení. Umožňuje bezpečnější přejití komunikace, aby chodci nekličkovali mezi vozidly,“ popsal místo pro přecházení David Kult.

Místa pro přecházení nejsou náchodský vynález. K vidění jsou v zahraničí i v některých další českých městech. Současně ale podle dopravních odborníků řada českých obcí o této náhradě přechodů vůbec neví.