Řidič zabil ženu čekající na zastávce a utekl

Praha – Při čekání na autobus na náměstí Kinských na pražském Smíchově zahynula ráno mladá žena. Srazilo ji auto, které vjelo na autobusovou zastávku na chodník. Řidič tmavého BMW z místa utekl. Policisté po čtyřiadvacetiletém Markovi Půčkovi pátrají. Muž je asi 185 centimetrů vysoký, má štíhlou postavu a krátce střižené hnědé vlasy. Informace o muži, po němž pátrá policie najdete na policejním webu.

Nehoda na náměstí Kinských se stala krátce po zahájení denního provozu MHD – po půl páté ráno. Jednadvacetiletá žena, která čekala na autobus, však místo odjezdu ranním spojem zahynula pod koly BMW. Řidič nezvládl řízení, čekající ženu srazil, poškozené auto potom zastavilo u ústí Holečkovy ulice.

Po nárazu utrpěla žena vážná zranění, život jí ale nezachránil ani zásah zdravotníků. Řidič auta po nehodě utekl, policejní hlídky včetně psovoda začaly nedlouho po nehodě prohledávat okolí. „Jeho zvláštním poznávacím znamením je tetování. Na vnitřní straně levého předloktí má nápis Smíchov, na pravé noze vyobrazenou černou ovci s nápisem Black Sheep, v horní části zad nezjištěný nápis a v dolní části zad motiv modlících se rukou,“ stojí v popisu policie. Podle posledních informací by se měl pohybovat se psem bojového plemene. Případní svědci se mohou s informacemi o podezřelém obracet na linku 158.

Ujíždění od dopravních nehod dle policejních statistik:

  • Necelá pětina řidičů, kteří v prvním pololetí roku 2014 zavinili dopravní nehodu, ujela z místa události
  • Konkrétně se to týkalo 6 725 dopravních nehod
  • V meziročním srovnání jde to nárůst o 3,5 procenta
  • 6 osob přišlo v důsledku takovýchto dopravních nehod o život

Na případu od rána pracuje několik desítek policistů, kterým pomáhají třeba pracovníci dopravního podniku nebo strážníci. Všichni prohledávají vytipovaná místa a lokality možného pohybu hledaného řidiče.

Útěk od nehody je projevem defektu vztahu k druhým lidem, říká psycholog

Případů, kdy řidič z místa havárie uteče, se v posledních týdnech stalo několik. V neděli 20. července zranil osobní vůz v Hybernské ulici v Praze šest chodců. Z místa nehody pak utekl. Policie ho dopadla, za trestné činy neposkytnutí pomoci, ohrožení pod vlivem návykové látky a ublížení na zdraví mu teď hrozí až osm let vězení.

Dopravní psycholog Alois Hudeček v rozhovoru pro ČT řekl, že právě z místa nehody často utíkají lidé, kteří vědí, že svou vinu přivodili třeba požitím návykové nebo omamné látky. Zároveň útěk může být podle něj projev defektu v oblasti vztahu k druhým lidem. „Útěk od nehody může pramenit z defektu charakteru, který má kořeny v rodině, možná je za tím malá příprava na nehodové situace v autoškolách, ale jde určitě o defekt daného člověka a jeho vztahu k druhým lidem,“ tvrdí Alois Hudeček.