Jihočeská města se zbavují kempů. Na údržbu chybí peníze

Třeboň – Řada jihočeských rekreačních středisek pomalu chátrá. Po dvou desetiletích už totiž města nemají peníze na jejich údržbu, proto začínají objekty nabízet soukromým subjektům. Pouhé pronájmy už podle starostů na opravy nestačí. Jako první se zbavuje kempu na břehu lipenské přehrady Horní Planá. Třeboňská radnice zase nabízí ke koupi autokemp u rybníka Svět.

Kemp v Horní Plané stojí na břehu Lipna přesně 45 let. Do většiny z 25 tamních chatek ale už zatéká a postupně se rozpadají. Podle starosty Jiřího Hůrky už si město s údržbou neví rady. Oprava si prý vyžádá zhruba 15 milionů korun. V obecní kase ale Planá peníze nemá, proto areál prodává za 9 milionů korun.

Novým vlastníkem je společnost D projekt, která plánuje, že staré zázemí srovná se zemí a vybuduje tady nové centrum s bazénem a 25 obytnými domy. „Měl by sloužit hlavně v době, kdy na Lipně bude špatné počasí, aby tu turisté měli také nějaké vyžití,“ dodává zástupce firmy Jan Palma. Nové centrum by tak na lipenském břehu mohlo stát do čtyř let.

Prodej kempu se připravuje také v Třeboni. Místní středisko na břehu rybníka Svět ale zatím nového majitele nenašlo. Podle radnice by měl nový vlastník areál pouze zmodernizovat. V současné době město nabízí vyvolávací cenu v hodnotě 25 milionů korun.

Naopak v Jindřichově Hradci od podobných plánů upustili. Radnice si rekreační areály dál plánuje ponechat. „Snažíme se dodržovat zásadu, že se má prodávat jen zbytný majetek, na kterém se prodělává,“ dodává starosta Stanislav Mrkva. Místní historická plovárna se tak může v poklidu připravovat i na další sezonu. Právě plovárny si města v majetku většinou ponechávají a některé pouze pronajímají.

Jihočeská města prodávají rekreační střediska (zdroj: ČT24)