Soubor broumovských kostelů by se mohl stát národní kulturní památkou

Broumov - Jedinečný soubor barokních kostelů Broumovska se má stát národní kulturní památkou. Podle historiků jsou stavby Kiliána Ignáce Dientzenhofera tak výjimečné, že už na prestižním seznamu měly být dávno. Jejich stav je žalostný a peníze na opravy se shánějí jen obtížně.

V nehostinném kraji plném divokých medvědů a stejně divokých loupežníků vyrostlo na začátku 18. století během dvaceti let devět barokních skvostů. Broumovsko se tak proměnilo v jeden veliký skicář jejich autora Kiliána Ignáce Dientzenhofera pod otevřeným nebem.

Ranou pro kostely bylo vysídlení původního obyvatelstva

Soubor kostelů je unikátní především tím, že se dochoval jako celek bez větších zásahů 300 let. Každý z kostelů přitom nese rukopis Dientzenhofera a je něčím výjimečný - ať už nezvyklým půdorysem, či použitými technologiemi. „Ty kostely jsou na první pohled stejné, ale když se podíváme blíž, každý je originál. Přestože je to jeden soubor od jednoho architekta,“ upozornil stavební historik Miloš Buroň.

Jedinečný soubor barokních kostelů Broumovska
Zdroj: ČT24

Za neutěšený stav kostelů může nejen minulý režim, který se o stavby nestaral, ale i vysídlení původního německého obyvatelstva. Řadu z objektů teď odborníci zachraňují doslova na poslední chvíli. „Podepsala se na nich komunistická éra, ale ani za těch následujících 25 let se zdaleka nepodařilo všechno obnovit,“ podotkl místní farář.

Mimořádný význam teď podtrhuje i snaha památkářů zapsat celý soubor na seznam národních kulturních památek a tím i otevřít cestu k dalším evropským dotacím. Zatím je peněz na opravy tak málo, že vystačí stěží na to, aby kostely nepadaly turistům na hlavu. Správci farnosti totiž odhadují, že na opravu všech kostelů by byla zapotřebí více než miliarda korun.

Barokní kostely Broumovska by mohly být kulturní památkou (zdroj: ČT24)