Nové nízkopodlažní trolejbusy budou brázdit ulice Ústí nad Labem

Ústí nad Labem - Nejstarší vozový park v zemi čeká modernizace. Po ulicích v Ústí nad Labem jezdí stále stejné trolejbusy už 26 let. Dopravní podnik kvůli tomu dostal i pokutu od krajského úřadu. Teď proto nakoupí nové vozy. V plánech jsou i další změny v dopravě. Vše dohromady bude stát půl miliardy korun.

První trolejbusy, které vyjely do ústeckých ulic brzy ráno v létě 1988, měly pomoci zlepšit ovzduší ve městě. Ty stejné zde jezdí dodnes. Ročně dopravní podnik přepraví na 50 milionů cestujících.

Nové vozy jsou speciálně vyrobeny pro Ústí nad Labem, aby zvládly zdejší prudké kopce, a jsou o poznání tišší. Lidé také chválí dostatek prostoru a možností, kde se chytit. Dopravní podnik jich chystá koupit 26 kusů za zhruba 300 miliónů. Staré vozy ale nezmizí z ústeckých ulic ze dne na den, dopravní podnik je postupně bude vyměňovat dva roky.

Kvůli novým nízkopodlažním trolejbusům se mají měnit i zastávky. Cestujícím budou taky ty nové hlásit čas příjezdu dalšího spoje. Město má předběžně slíbenou eurodotaci, musí o ni požádat a přiložit projekt. „Žádosti budou podávány dle jednotlivých dotačních výzev a kompletní projekt bude ukončen v roce 2015,“ upozornila mluvčí magistrátu Romana Macová. Do stejného data by měly skončit také papírové jízdenky a nahradí je elektronické.

Ústí nad Labem nakoupilo nové trolejbusy (zdroj: ČT24)