Co na Bzenecku nezničily plameny, dokončili chrousti

Bzenec - Do nedávno vysázených stromků za čtyři miliony korun se na Bzenecku pustily larvy chrousta maďálového. Jde přitom o stejný les, který před dvěma lety postihl největší požár za posledních 15 let, při kterém skončilo v plamenech na 170 hektarů lesního porostu. Škody už narostly do milionů a lesníci mluví o druhé katastrofě.

„Je nutné zakročit proti chroustům v době rojení, tedy až larvy přeměněné na brouky začnou vylézat ven ze země a budou se chtít rozlétnout do okolí,“ vysvětlil vedoucí lesního hospodářství Ladislav Půlpán. Podle něj by tento čas měl nastat příští rok na přelomu dubna a května, kdy by nejvíce postižená místa ošetřil letecký postřik.

Insekticidy chtějí lesníci nasadit proti chroustům asi na deseti procentech obnovovaného lesa. „Žádný lepší prostředek proti chroustům není,“ prohlásil Půlpán. Podle něj se oblast Moravské Sahary potýká s chrousty již od svého zalesnění v 19. století. Jde totiž o oblast tzv. vátých písků, v níž byly kdysi zaznamenány písečné bouře. Pak ji ale lesníci osázeli.

Chrousti Bzenecko potrápili už loni, kdy v oblasti Moravské Sahary zničili víc než polovinu sazenic stromků, u Ratíškovic dokonce 90 procent. Zákon ale lesníkům zakazuje používat chemické postřiky, které by zabily veškerý hmyz, a ptáci by tak přišli o svou potravu.

„Larvy žerou vlásečnice kořenového systému. Sazenice proto nemůže růst,“ vysvětlil nájemce lesa František Bábík. Lesy ČR proto letos volají po leteckém chemickém postřiku celého území, ačkoliv loni se svou žádostí u ministerstva životního prostředí nepochodily.

Suché stromy navíc musí lesní správci ze zákona nahradit, jinak jim hrozí pokuta. „Na jeden hektar zasadíte 10 tisíc sazenic a ty ponravy jich 9 900 zahubí. Takže druhý rok znovu zasadíte 9 900 stromků a ony vám jich zase 9 tisíc zahubí,“ vypočítal správce bzeneckého lesa Ivan Černý.

Za uplynulých 12 let zničili chrousti na Hodonínsku asi 275 hektarů lesa. Letecké postřiky pomohly snížit jejich populaci v letech 1999 a 2003. Lesníci doufali, že rozsáhlý požár ponravy zlikvidoval, larvy ale přežily ukryté hluboko v zemi.

Největší požár za posledních 15 let

Ničivý požár vypukl 24. května 2012 v oblasti Moravské Sahary na Hodonínsku. Hasiči ho likvidovali sedm dní, několik z nich pak místo hlídalo další dva týdny. Požár hasilo ve 250 jednotkách na 1500 hasičů – profesionálních i dobrovolných. Na místo dorazili hasiči z jedenácti krajů, pomohlo i několik slovenských jednotek.

Oheň zničil 174 hektarů borového lesa. Jednalo se tak o největší požár v České republice za posledních 15 let. Jeho hašení zabralo celý týden a hasiči při něm použili 21 milionů litrů vody.