Afričtí řezbáři tvoří sochy pro zlínskou zoo

Zlín – Dřevěné sochy krokodýla, surikat, antilop či hrocha zpestří zlínskou zoologickou zahradu. Přímo v areálu zoo je vytváří dva řezbáři z Nigeru. Ve Zlíně byli poprvé před třemi lety, od té doby vytvořili pro zahradu řadu autentických soch. Na návrat do Česka se prý umělci těšili, vadí jim jen místní chladné počasí. V Nigeru totiž bývá touto dobou kolem 35 stupňů.

Umělci z afrického Nigeru se usadili ve zlínské zoologické zahradě. Už několik dní tam vytesávají z dřevěných kmenů nejrůznější zvířata typická pro černý kontinent. Velké kmeny dubů se pod jejich rukama mění v želvy, antilopy či hyeny. „Když vidím kus dřeva, už v něm rovnou spatřuji nějaké konkrétní zvíře,“ vysvětlil šestatřicetiletý řezbář Boubacar Hama, který je v Česku už potřetí.

„Opravdu jsem se těšil, až zase přijedu do zlínské zoologické zahrady. Moc se mi u vás líbí a jsem rád, že společně s kolegou můžeme právě pro vaši zoo vytvořit sochy zvířat. Jen kdyby počasí trochu více přálo, oproti Nigeru je u vás docela chladno,“ řekl s úsměvem Hama, který je ze své domoviny zvyklý na teploty vysoko převyšující 30 stupňů Celsia.

Zlínskou zoo ozdobí sochy řezbářů z Nigeru (zdroj: ČT24)

Myšlenka pozvat do Zlína africké řezbáře vznikla díky spolupráci s francouzskou zahradou v Doué la Fontaine, kterou výtvory těchto umělců už zdobí. Pracovníci Národního muzea v nigerijském hlavním městě Niamey poprvé přijeli pracovat do zlínské zoo v roce 2011. Tehdy vytvořili sochy hrochů a nosorožců, o rok později vyrobili dřevěné sloupy s motivy různých druhů zvířat, které nyní zdobí sezonní vstup do zahrady.

Letitá spolupráce navíc není samoúčelná. Část peněz za práci řezbářů putuje na záchranu žiraf podobných těm, které zlínská zoo chová. „Podporujeme poslední populaci žiraf v Nigeru. Snažíme se je sčítat a dokonce i poznávat,“ ujistil ředitel Zoo Zlín Roman Horský.

Řezbáři Boubacar Hama a Seidou Garba Mankaila budou ve zlínské zoo do konce prázdnin. Návštěvníci zoo je mohou vidět při práci na louce v blízkosti výběhu žiraf.