Jisticí lano na děčínské ferratě někdo odřízl ve čtyřiceti metrech od zajištění

Děčín - Neznámý vandal odřízl oka i jistící řetěz od ocelového lana na ferratě na Pastýřské skále v Děčíně, lezecká cesta je první česká zajištěná stezka ve městě. Kvůli ohrožení, které svým činem způsobil, podal magistrát na pachatele trestní oznámení. Zajištění cesty poškodil ve výšce asi čtyřiceti metrů, lano tam zůstalo volně viset, což ohrozilo lezce při výstupu.

Děčínskou ferratu někdo poškodil. Ohrozil tím lezce (zdroj: ČT24)

Děčínská radnice už odsouhlasila opatření, které by mohlo do budoucna předejít podobnému jednání – via ferrata bude pod dohledem monitorovací kamery. Vyjde na částku přesahující 130 tisíc korun, díky ní ale strážníci dostanou možnost detailně mapovat činnost všech, kdo na cestu vyráží.

Via ferrata v Děčíně funguje zhruba dva měsíce a těší se veliké popularitě, od svého otevření se na ní vystřídaly tisíce lidí. Nová atrakce umístěná na oblíbeném skalním ostrohu v centru města spojuje prvky horolezectví a turistiky.

Stezka začíná na jedné z nejrušnějších ulic ve městě, do cíle musí lezec vystoupat asi 160 metrů. Vybrat si k tomu může pět tras zajištěných právě ocelovými lany a stupačkami. Mají převýšení 90 metrů, cesta zabere průměrně zdatnému jedinci asi 15 minut.

Via ferrata je označení pro cestu zpřístupňující náročný horský terén díky zaopatření jisticími lany a železnými stupačkami. Především v Dolomitech a Alpách se zhotovují už více než 150 let. Rozlišují se podle složitosti na stupnici od A (nejjednodušší) až po nejobtížněji zdolatelné, označované písmenem F.