Nejasné vyhlídky Goethovy rozhledny? Investory podmínky města odrazují

Karlovy Vary – Romantická Goethova vyhlídka nad Karlovými Vary je unikátní stavba od tvůrců, kteří vymodelovali dnešní tvář lázeňského města. Je ovšem již roky opuštěná a do jejího nitra se lidé dostanou jen během jediného týdne v roce, kdy se v Karlových Varech koná filmový festival. Budova patří městu, které sice nutnost její rekonstrukce připouští, žádný podnikatelský záměr ale kvůli složitým podmínkám dosud neuspěl. Investoři se totiž obávají, že se jim peníze nikdy nevrátí. Detaily pro pořad Reportéři ČT zjišťoval David Macháček.

Goethova vyhlídka nad Karlovými Vary je dlouhé roky opuštěná a chátrá. Ožívá jen na několik červencových nocí, když pod kopcem, na kterém stojí, vypukne filmový festival. „V současné době je Goethova vyhlídka v majetku města, je bez stálého nájemce. V době mezinárodního filmového festivalu platí krátkodobý pronájem, funguje zde Aeroklub,“ poznamenala tisková mluvčí Magistrátu města Karlovy Vary Helena Kyselá.

Jenže krátká série festivalových diskoték jsou jediné dny v roce, kdy Goethova vyhlídka ožívá. Po zbytek roku chátrá a jejími zdmi prorůstá tráva. „Ty předchozí podnikatelské záměry prostě neuspěly, pravděpodobně to byl vždy nějaký ne úplně dokonalý podnikatelský záměr, a ne vždy se to tedy podařilo dotáhnout do takového stádia, že by Goethova vyhlídka skutečně znovu ožila a stala se výletním místem s funkční výletní restaurací,“ poznamenala Kyselá.

Vyhlídce chybí vodovod i kanalizace

Projekt stravovacího zařízení má ale jeden háček. „Goethova vyhlídka nemá veřejný vodovod, nemá veřejnou kanalizaci, má pouze septik a studnu, na čemž zkrachovaly všechny předchozí pronájmy na restaurace, a bylo jich tam nespočet,“ upozornil jeden ze zájemců o pronájem stavby Martin Lojda.

Pavel Gejdoš, místopředseda Klubu přátel rozhleden:

„Jediné, kdy se k rozhledně přiblíží turisté, je období festivalu, kdy je tu jakýsi diskoklub. Ale myslím si, že je to poměrně nedůstojné využití této památky. Zasloužila by si opravdu opravu a zpřístupnění, protože to je jedna z posledních rozhleden v České republice, která není přístupná veřejnosti.“

To, že podnikatelských záměrů již bylo několik, magistrát nezastírá. Kromě chybějícího vodovodu se ale zájemci obávají i nenávratnosti případné investice. Už několik let se Martin Lojda nemůže s vedením města dohodnout na podmínkách nájmu a především na tom, co se stane, když za své peníze rozhlednu opraví, ale nájemní smlouva skončí dřív, než se mu jeho finance vrátí. Zatím vše končí u toho, že pokud by Martin Lojda ukončil nájem do sedmi let, nedostal by z proinvestovaných peněz ani korunu. „Do těch sedmi let samozřejmě je investice nevratná,“ připustila Kyselá.

Goethova vyhlídka
Zdroj: ČT24

Martin Lojda, karlovarský obchodník s nemovitostmi, má přitom s rozhlednou velké plány, které se zamlouvají i městu. Chtěl by si vyhlídku pronajmout, dát ji do pořádku, rozhlednu zpřístupnit a také tu vybudovat muzeum architektů Helmera a Fellnera. Právě ti si stavbu unikátní romantické rozhledny připisují. „My jsme tady už v roce 1991 založili občanské sdružení Fellner, Helmer, abychom vyjádřili úctu k ateliéru Fellnera a Helmera a k jeho stavbám, které vybudovali po celé Evropě,“ dodal Lojda.

David Vávra, architekt:

Současná podoba Karlových Varů je víceméně z pera Fellnera a Helmera, takže by bylo asi dobré, kdyby si, kromě odborníků, na ně vzpomněla i naše veřejnost, jako se třeba už v posledních desetiletích poměrně naučila jména jako je Gočár, Kotěra. Takže bychom se mohli naučit i pár Rakušanů nebo Němců, kteří tady stavěli a tuto naši zemi také s radostí a umem budovali.

Goethova vyhlídka je cenná stavba z konce devatenáctého století navržená architekty, kteří tehdy patřili k absolutní evropské špičce. A kteří vtiskli slavným lázním jejich nazdobenou tvář. „Architektura Karlových Varů je nemyslitelná bez staveb vídeňské stavitelské dvojice Fellner a Helmer. Postavili tady na dvacet staveb, z nichž některé stojí a jsou chloubou města, jiné bohužel už jsou v propadlišti času,“ upozornil historik Stanislav Burachovič. „Velmi bych se přimlouval za to, aby byly nalezeny vhodné kompromisy, jak zachránit tento skvost vyhlídkový, naši Goethovu vyhlídku,“ dodal. Celá řada staveb Fellnera a Helmera už totiž zmizela z mapy Karlových Varů navždy.

Nejasné vyhlídky slavné rozhledny (zdroj: ČT24)