Na cestách jako doma, od Budějovic po Ostravu

Praha - Česko startuje projekt pro mladé cestovatele a turisty s nízkým rozpočtem pod názvem USE-IT Prague, který se snaží zprostředkovat poznání města tak, jak ho znají místní obyvatelé. Podle USE-IT mapy se tak snadno dozvíte, kam jít na koncert zadarmo, kde najít klub bez turistů anebo kam si zajít na dobré pivo.

Mapa varuje před zprofanovanými turistickými cíli a nabízí alternativní tipy k návštěvě restaurací, barů i vycházkových tras přímo od místních. Mapy USE-IT nemyslí jen na turistický ruch. Umožňují mladým cestovatelům vymanit se z turistické bubliny, setkat se s místními mladými a aktivně objevovat opravdové město. Informace v mapách jsou hlavně praktické. Mapy jsou nekomerční, zdarma a snaží se být aktuální.

„Snažíme se vodit turisty tam, kam by běžně nezabloudili,“ řekla jedna z tvůrkyň českých map Anna Horáčková. S letošním vydáním mapy tak turisté zamíří například do Vršovic nebo Karlína. „Vybíráme ta správná místa, kde by mohli být překvapeni,“ dodala Horáčková a prozradila, že nejnovější verze mapy láká i na krmení labutí v centru Prahy.

Horáčková: Snažíme se zavádět turisty tam, kam by běžně nezabloudili (zdroj: ČT24)

„Přispět může opravdu každý, veřejnosti dáváme prostor sdíleným dotazníkem na internetu,“ řekla Horáčková s tím, že lidé mohou své tipy průběžně psát i na facebookový profil projektu. V současnosti mají svou USE-IT mapu, která je návštěvníkům k dispozici v hostelech a infocentrech, čtyři česká města: kromě Prahy také Brno, Ostrava a České Budějovice spolu s Českým Krumlovem, kde je mapa k dispozici i ve verzi pro mobilní telefony.

„Není pravidlem, že mapy vznikají jen ve velkých městech, někdy je to spíše naopak,“ řekla mluvčí českého USE-IT Julie Dürrová. Celkem má svou alternativní mapu už 44 evropských měst, vytvořit ji pro své město ale můžete i vy. "Na webových stránkách use-it.travel je i příručka, jak začít své vlastní USE-IT,„ dodala s tím, že stránka obsahuje i mnoho rad, jak vytvořit mapu pro své město. “Základem je sehnat si na to peníze," upozornila Dürrová.

Budějovická mapa USE-IT
Zdroj: ČT24/use-it.cz

Tvůrci českých USE-IT map se inspirovali v Bruselu. „Kamarádka byla v Bruselu, otočila mapu a viděla tam napsáno: Chceš založit vlastní USE-IT?,“ popsala Dürrová, která patřila v roce 2010 do týmu pouhých osmi lidí, kteří zahájili mapování České republiky.

Projekt USE-IT funguje po celé Evropě. Počátek projektu spadá do éry hippie, do roku 1968 do Kodaně, kam přijela spousta mladých a všichni se potulovali a spali po městě. V roce 1985 se v Bruselu objevila nová publikace USE-IT. Byl představen koncept „chatter-bus“ nebo jinak taky „setkej se s místními“. Do Bruselského centra v poslední době stále častěji přicházejí lidé s tím, že chtějí založit vlastní USE-IT. Poptávka zjevně stoupá a USE-IT mapa se stává fenoménem. Zapojila se například i Varšava, Drážďany, Turín, Porto, Cork, Cordoba. Aktuální stav map sledujte ZDE.

Ostravská USE-IT mapa
Zdroj: ČT24
Vydáno pod