Začal Festival v ulicích, letos jako předskokan Colours of Ostrava

Ostrava - Začal Festival v ulicích, letos poprvé jako předskokan největší letní festivalové události sezóny - Colours of Ostrava, která začne ve čtvrtek. Hudební, divadelní, taneční, sportovní a jiný program, který je tradičně zdarma, organizátoři soustředili do nově zrekonstruovaného Trojhalí, na okolní trávníky a také do tamního obchodního centra. Cílem je přilákat lidi do Ostravy na více dnů, než jen na prodloužený víkend. „Přijeďte na celý týden,“ zvala ředitelka festivalu Zlata Holušová.

První mimoostravští návštěvníci začali skutečně už v pondělí večer stavět stany v campu v areálu Slezskoostravského hradu, i když samotný festival začne za dva dny. Do ulic vyšli členové bubenického souboru Bumbumband XL, kteří budou po oba festivalové dny pochodovat mezi Masarykovým náměstím a obchodním centrem Karolina a svolávat lidi k zábavě.

Na programu jsou divadelní představení, například La Putyky, koncerty různých souborů, lokálních i již známých skupin a zpěváků, mimo jiné Ewy Farné, Vašo Patejdla, Ondřeje Brzobohatého, Adama Mišíka, na scénách obchodního centra bude znít jazz, elektronická hudba, gospel a jiné žánry, zájemci se mohou zúčastnit uměleckých workshopů, zahrát si beach voelejbal, zacvičtit pilates, vyzkoušet zorbingovou kouli, ochutnat regionální speciality, sledovat barmanské show a podobně. „Na Festivalu v ulicích chceme lidi rozehřát a naladit je na hlavní program,“ shrnula ředitelka Festivalu v ulicích Petra Hradilová.

Festival v ulicích vznikl ze soucitu zakladatelky

Když zakladatelka Colours of Ostrava Zlata Holušová v roce 2011 Festival v ulicích uspořádala, myslela především na ty, kteří se nedostali na hlavní program - třeba proto, že neměli peníze na vstupenku, ale hlavně z toho důvodu, že bylo vyprodáno. Festival v ulicích nabízel kvalitní hudební program a zábavu zcela zdarma souběžně s velkým festivalem. „Bylo mi líto těch, kteří se na festival nedostali,“ řekla tehdy Holušová.

V té době byl festival Colours of Ostrava ještě na výstavišti Černá louka a u Slezskoostravského hradu, kde museli organizátoři kvůli bezpečnosti návštěvníků respektovat omezenou kapacitu. I proto akci před dvěma roky přesunuli do obrovského areálu Dolních Vítkovic, který umožní festivalu se ještě více rozpínat, což se děje rok od roku. Letos zvolili jiný termín Festivalu v ulicích a soustředili ho do jiného místa. Z historického centra kolem Masarykova náměstí přesunuli program do podobného prostředí jaké má Colours of Ostrava - zrekonstruovaného průmyslového objektu Trojhalí a jeho okolí.

Dolní oblast Vítkovice se připravuje na davy

V areálu Dolní oblasti Vítkovic zatím vrcholí přípravy třináctého ročníku festivalu, který nabídne kulturu všeho druhu od velkých hudebních hvězd jako je Robert Plant po poetické chvíle s básníkem Petrem Hruškou. Loni přišlo do areálu pod vysoké pece asi 32 tisíc lidí. Kolik jich bude letos? Organizátoři pro ně připravili program čítající 200 bodů, který mohou sledovat na 15 scénách pod širým nebem i pod střechou. Hlavní scéna, kterou přivezly desítky kamionů, je už skoro hotová. Do areálu najíždějí auta s proviantem, i bez návštěvníků je tam teď rušněji než na hlavním ostravském náměstí. Dokončují se také přípravy scény České televize ve Velkém světě techniky, odkud se chystá mimořádné živé vysílání po celou dobu ostravského festivalu.