Kdo zlikviduje výbušné laguny? Vláda uvolní další miliardu

Ostrava – Sanace jedovatých lagun bývalé rafinerie Ostramo v Ostravě bude pokračovat nejdříve za rok. Vláda na dnešním jednání potvrdila, že je připravena uvolnit na odstranění jedné z největších ekologických zátěží v Česku další miliardu korun. Kdo laguny odtěží a kolik to bude ve skutečnosti stát, není stále jasné. Dnes byl poslední den, kdy se mohly firmy přihlásit do nového tendru vypsaného státním podnikem Diamo.

Laguny těžilo od roku 2010 sdružení Čistá Ostrava vedené firmou Geosan, hotovo i s rekultivací zamořeného území mělo být příští rok. Odtěžilo asi 200 tisíc tun odpadů, v roce 2012 ale kvůli celé řadě problémů práce zastavilo. Vedle technologických nedostatků a problémů s udáváním paliva, které firma z odpadů s obsahem karcinogenních látek vyráběla, se ukázalo, že materiálu je asi o třetinu více, než ukazoval průzkum.

Diamo: Solanky z lagun by mohly ohrozit zdroje pitné vody v Ostravě

Kontaminovaná zemina teď v zařízení, kde měla být přepalována, vybuchuje. Situaci ztěžují také takzvané solanky - zasolené vody s obsahem kyseliny sírové, které vznikly v průběhu desítek let fungování rafinerie. Podle zástupců Diama, které má laguny na starosti, je situace vážná. „Mohlo by dojít k tomu, že by se ty solanky mohly dostat až do zdroje pitné vody v ostravské Nové Vsi. Proto se musí urychleně sanovat, zajistit a čistit,“ řekl České televizi Josef Havelka, vedoucí ostravského závodu Diama Odra.

Ostravské laguny
Zdroj: ČT24

Vítěz výběrového řízení, který nabídne kvalitní řešení za nejnižší cenu, bude muset vytěžit zbývajících 90 tisíc tun problematických odpadů a také vymyslet, co s nimi udělá. Je jasné, že ani to nebude jednoduché. Například cementárna v Čížkovicích, kde už skončilo 70 tisíc tun paliva vyrobeného z lagun, ho už nechce odebírat. Lidé proti pálení i skladování odpadů demonstrovali, ekologické organizace protestovaly. „Žádná koncovka nemá takovou kapacitu, aby to mohla všechno spálit během jednoho roku. Musí samozřejmě mít úložné místo, které splňuje podmínky pro ukládání těchto odpadů,“ doplnil Havelka.

Vedení města Ostravy i kraje opakovaně apelovalo na vládu, aby situaci řešila. Problémy s bývalou rafinerií se táhnou od roku 1989, kdy ji zprivatizovala společnost Ostramo-Vlček. Už ta se zavázala odpady zlikvidovat. Když zkrachovala, stát je koupil zpátky za korunu. „Je to velký problém, který se na můj vkus řeší až příliš dlouho,“ konstatoval moravskoslezský hejtman Miroslav Novák z ČSSD.

Čtvrtstoletí likvidace lagun

Odpady z rafinerie se ukládaly v Ostravě od počátku 20. století, později se tam svážely staré motorové oleje z celého Československa. Původně byla rafinerie, kterou založil vídeňský průmyslník v roce 1888, na periferii města. S jeho rozmachem se ocitla v centru městské zástavby.

Privatizace a krach: Po roce 1989 areál zprivatizovala společnost Ostramo-Vlček, která se zavázala odpady zlikvidovat, avšak zkrachovala. Nezajištěnou a okolí nebezpečnou skládku pak za korunu odkoupil zpátky stát.

Čistá Ostrava a Geosan: Laguny Ostrama převzal státní podnik Diamo a vypsal na sanaci lagun výběrové řízení. Zakázku za čtyři miliardy korun dostalo v roce 2004 sdružení Čistá Ostrava vedené firmou Geosan. To se zavázalo zpracovat do roku 2010 asi dvě stě tisíc tun tekutých i pastovitých odpadů obsahujících mimo jiné karcinogenní těžké kovy a polychlorované bifenyly. Roku 2015 měla být hotová i kompletní rekultivace zamořeného území. Sdružení slibovalo, že laguny zavápní, vytěží a smícháním s uhelným prachem vyrobí přes čtyři sta tisíc tun alternativního paliva pro elektrárny a cementárny, což bude mít i ekonomický efekt. Zkušební těžba začala v roce 2008.

Anabáze s palivem: Když se nedařilo udat palivo v místních elektrárnách, roku 2009 začala firma prostřednictvím dalších firem domlouvat odbyt paliva, které několikrát změnilo obchodní název, v Polsku, nejprve v elektrárnách, poté jako surovinu pro přípravu briket a pelet i pro běžné vytápění domů.

Ostuda v Polsku: V roce 2011 musela Čistá Ostrava vývoz do Polska zastavit poté, co polská Hlavní inspekce životního prostředí označila palivo za nebezpečný odpad a požádala české státní orgány, aby zajistily odvoz zpět do Česka. Státní podnik Diamo přiznal, že ztratil nad tím, kde a jak se měl odpad pálit, kontrolu.

Akce Litvínov: Téhož roku skončilo sto tisíc vytěžených kalů z Ostravy na skládce nedaleko Litvínova a přes protesty obyvatel a ekologických sdružení včetně Greenpeace se má postupně pálit v cementárně v Čížkovicích.

Další kaly, nový tendr: V roce 2012 přišla Čistá Ostrava s tím, že odpadu je v lagunách asi o třetinu více, než ukazoval průzkum. Sanace lagun, za kterou už stát zaplatil skoro tři miliardy, se v roce 2012 zastavila a od té doby stojí. Nejobávanější laguna R3 je stále netknutá. Zařízení za dekontaminaci zeminy je nefunkční a hrozí výbuchem. Loni vypsal státní podnik Diamo výběrové řízení na firmu, která zlikviduje zbývajících více než devadesát tisíc tun kalů. Cenu odhadl na asi miliardu korun. O zakázku má opět zájem Geosan.