Město nechce pronajmout prostory chráněné dílně, žádá vyšší nájemné

Ostrov (Karlovarsko) – Provozovatelka chráněné dílny v Ostrově na Karlovarsku chtěla rozšířit výrobu. Město jí však odmítlo pronajmout další prostory, kde by mohli pracovat další handicapovaní lidé. Starosta odmítnutí zdůvodnil tím, že firma nabídla méně peněz za pronájem, než určuje cenová mapa města. Podle provozovatelky chráněné dílny jsou ale prostory, o které měla zájem, dnes bez využití a město z nich nemá ani korunu.

Za 200 korun za metr čtvereční město prostory nepronajme (zdroj: ČT24)

V ostrovské chráněné dílně dnes pracuje jedenáct lidí. Mají za sebou těžké úrazy či operace, v chráněné dílně kontrolují víčka nebo těsnění a montují drobné elektrokomponenty. O pracovní místa je velký zájem – po otevření dílny koncem roku 2012 stačil jediný inzerát v novinách a volná místa byla obsazená prakticky okamžitě.

Provozovatelka dílny Iveta Burešová chtěla nabídnout nemocným a postiženým lidem nová místa, ale její žádost o pronájem dalších prostor ostrovská radnice již dvakrát zamítla. Město totiž chce více než nabízených 200 korun za metr čtvereční. Podle starosty Pavla Čekana (ČSSD) si dílna musí vydělat i na vyšší nájemné. „Odvolávají se na to, že zaměstnávají lidi, kteří jsou imobilní nebo mají sníženou pracovní schopnost. Já to ale beru tak, že podnikání se dělá pro výdělek,“ řekl starosta. To však zpochybnil karlovarský úřad práce – handicapovaní zaměstnanci nepracují celých osm hodin, navíc je málokdo zaměstná. „Tito lidé mají zhoršené postavení na trhu práce, zaměstnavatelé většinou požadují zdravé lidi, aby neměli žádné zdravotní omezení, aby mohli fungovat minimálně 8 hodin denně,“ poukázala mluvčí úřadu Petra Dolejšová.

Iveta Burešová poukázala, že prostory, o které má zájem, jsou dnes bez využití, město z nich proto nemá žádný výnos. „Myslím si, že 200 korun je více než nula,“ podotkla podnikatelka.

Úřad práce eviduje v Karlovarském kraji téměř 1 600 lidí s handicapem, kteří mají problém sehnat zaměstnání. Na jejich mzdu může stát přispět až 75 procent.