Toxický alkohol zabil zákazníka. Prodejci hrozí 8 let vězení

Žďár nad Sázavou – Okresní soud ve Žďáře nad Sázavou začal projednávat případ muže z Bobrové na Žďársku, který prodával smrtící alkohol. Vodku od Miloše Straky vypil i osmapadesátiletý muž, který na následky otravy zemřel. Strakovi hrozí nepodmíněný trest, až osm let vězení.

Miloš Straka prodal letos v únoru několik lahví vodky s označením Likérky Drak svému známému. Ten dal část alkoholu svému otci, který ho vypil s dalším svým známým - toho ale toxický alkohol otrávil. Sedmapadesátiletý muž nakonec v novoměstské nemocnici po několika dnech zemřel.

Distributor pančovaného alkoholu se teď zpovídá před soudem. Soud musí určit, jak velkou vinu nese na tom, že muž nakonec zemřel. „Pro okresní soud je tento případ výjimečný. Případ tohoto druhu projednáváme poprvé,“ uvedla mluvčí soudu Klára Sklenářová.

Za ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty hrozí Miloši Strakovi až osm let vězení. On ale vinu odmítá. O tom, že v malém skladu u svého domu prodává pančovaný alkohol, prý vůbec nevěděl. „Nedokážu si vysvětlit, jak je možné, že se něco takového stalo. Byl jsem stoprocentně přesvědčený, že veškeré zboží, které jsem měl ve skladu, je nezávadné,“ tvrdil Straka před soudem. U soudu přiznal, že alkohol kupoval mimo jiné od zlínské firmy Verdana Roberta Sedlaříka. Ten byl stejně jako ústřední dvojice míchačů - Tomáš Křepela a Rudolf Fian - stíhán a odsouzen v hlavní větvi metanolové kauzy.

Pokud by se ukázalo, že o metanolu v lahvích skutečně nevěděl, mohl by dostat nižší trest. Verdikt by ale také mohl být výrazně přísnější - a to v případě, kdy by se ukázalo napojení na lihovou mafii.

Strašák jménem metanol

V Česku na otravu metanolem zemřelo 53 lidí. Posledním otráveným byl 52letý muž, který zemřel v boskovické nemocnici 9. března 2014. Nejmladší obětí byla teprve 21letá dívka. Co do počtu obětí je metanolová kauza nejhorší katastrofou v dějinách samostatné České republiky. I ničivé povodně v roce 1997 si vyžádaly méně obětí, tehdy zemřelo padesát lidí.

Hlavní míchači i distributoři toxické směsi vysoké tresty odmítají

Metanolová aféra se rozjela 3. září 2012. Obžaloba, která se věnuje jen období do konce roku 2012, klade hlavním aktérům za vinu 38 mrtvých a dalších 79 intoxikovaných včetně lidí s trvale poškozeným zdravím. Krajský soud ve Zlíně v květnu vynesl rozsudky nad deseti obžalovanými.

Dvojice ústředních míchačů – Rudolf Fian a Tomáš Křepela – má zůstat za mřížemi až do konce života. Hlavní distributor Jiří Vacula pak od soudu odešel s 15letým trestem. Ostatních sedm obžalovaných dostalo nejvýše 21letý trest. Jediný Vacula ale zatím verdikt nezpochybnil ani se neodvolal. Zato Křepela, Fian a dalších pět distributorů se odvolalo hned po vynesení rozsudku, další dva podali odvolání později.