Šumava plánuje otevřít Modrý sloup a další dosud zakázaná místa

Vimperk - Turistům by se mohlo na Šumavě otevřít několik dosud nepřístupných míst. Správa národního parku nyní prověřuje čtyřicet lokalit v přísně chráněných prvních zónách. Jde například o Prameny Vltavy, hraniční pásmo u Poledníku nebo údolí řeky Křemelné. Některé lokality by návštěvníci mohli obdivovat už v příští turistické sezoně. Šumavský park ale připravuje i řadu dalších novinek. Chce například obnovit Rosenauerovu nádrž - faktický začátek Schwarzenberského plavebního kanálu.

Co nejvíc zpřístupnit Šumavu turistům chce ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Správa parku proto nechává posoudit celkem dvacet pět tisíc hektarů Šumavy. Jedno z prvních míst, které by se mělo zpřístupnit turistům, je historický hraniční přechod Modrý sloup. Turisté sem nesmí vkročit už třiadvacet let.

Přechod se měl otevřít už před rokem. Soud ale pokus o zpřístupnění po stížnostech ekologických aktivistů zamítl. Jde totiž o jádrové území výskytu ohroženého tetřeva hlušce. Ministr chce ale Modrý sloup prosadit, a to i v zákoně o ochraně přírody a krajiny. Novelu do sněmovny hodlá poslat v září. „Dnes jsem si téměř jist, že to bude znamenat revoluční změnu,“ řekl České televizi.

Expert na lesy z Hnutí Duha Jaromír Bláha proti otevírání Šumavy turistům nic nemá, nesmí to ovšem ohrozit chráněné druhy zvířat a jejich stanoviště. Posudky provedené pro Modrý sloup podle něj například směřují k tomu, že se lidem skutečně otevře. S ohledem na výskyt tetřeva by ale osobně považoval za vhodnou variantu, kdyby do oblasti mohly chodit jen omezené skupiny s průvodcem. „V Bavorsku otevřeli velmi hustou síť stezek a tetřeva tím v podstatě vytlačili na českou stranu,“ dodal.

Lokality, které se možná otevřou pro turisty
Zdroj: ČT24

Jiná místa jsou turistům sice přístupná, ale příliš často je nevyhledávají, v průvodcích totiž chybí. Jde například o Rosenauerovu nádrž - faktický začátek Schwarzenberského plavebního kanálu pojmenovaný po jeho staviteli. Dnes je nádrž kvůli přerušené hrázi vyschlá a zarůstá. Údajně ji odstřelili vojáci v době totality. V polovině 19. století ale Schwarzenberský kanál napájela. Správa parku ji chce nyní vyčistit a opravit. Vše záleží na posudku vlivů na životní prostředí. Jisté ale je, že zde díky výhodné poloze vznikne přeshraniční cyklostezka do Bavorska.

Šumavský park připravuje i řadu dalších novinek. Pracuje napříkad na rozšíření možností pro handicapované. Už brzy by se mohli na elektroskútrech vydat kromě Stožce a Rokyty i na Březník. Nový projekt se chystá i na Kvildě. Místní opuštěná rota půjde ještě letos k zemi. Místo ní vznikne nová naučná stezka a odpočinková zóna. V plánu je rovněž nová vyhlídka na Chalupskou slať. V Horské Kvildě pak chce správa vybudovat environmentální centrum pro mládež a studenty.

Dneškem se pak turistům na Šumavě otevřely dvě nové lávky. Práce na nich trvaly pět let. První spojila břehy Roklanského potoka na Modravě, druhá Studenou Vltavu u Černého Kříže. Most zde měří třicet sedm metrů a jde tak o nejdelší dřevěný obloukový most v Česku. Odolat má i stoleté vodě. Další lávka přes Studenou Vltavu by měla vzniknout u Stožce. Turisté se díky ní snáz dostanou až ke stožecké kapli.