Koupání povoleno, rybáři mají smůlu. Z lomu se stala přírodní památka

Mikulov/Třebíč - Je starý teprve sedm let a už je podle ochranářů vzácný. Řeč je o lomu na Janičově vrchu u Mikulova, který byl vyhlášen přírodní památkou. V nově vzniklém jezeře se zabydlují obojživelníci a okolní skály by mohly přilákat vzácné druhy ptáků. Veřejnosti je lom zatím bez omezení přístupný a lze se v něm i koupat. Pokud se ale budou turisté chovat neukázněně, správa CHKO Pálava koupání zakáže. Přírodní památkou se nově staly i Ptáčovské rybníky u Třebíče.

Teprve před sedmi lety opustily vápencový lom na Janičově vrchu těžební stroje a už je místo přírodní památkou. Podle ochranářů má velký potenciál. „Lom byl po vytěžení úplně syrový. Pak začala nastoupávat podzemní voda, která nasytila nejhlubší těžební jámu. V tu chvíli zde žádný život v podstatě nebyl,“ popsal pracovník správy CHKO Pálava Jiří Kmet.

Jenže jak šel čas, příroda začala místo pomalu plnit novým životem. „Začala nastupovat pobřežní vegetace, která je v současné době domovem pro celou řadu obojživelníků. Vyskytuje se tady ropucha obecná, ropucha zelená a v poslední době i kuňka obecná. Z plazů je tady poměrně bohatá populace užovky obojkové. Voda je zatím ještě docela chudá, ale dá se očekávat, že postupně bude zvířat přibývat,“ těší se Kmet, podle kterého by navíc skály nad vodní hladinou mohly přilákat vzácné druhy ptáků. Letos na jaře se v Janičově lomu poprvé objevil i vzácný kosatec žlutý.

Na nový režim, který v lokalitě přírodní památky platí, zatím doplatili jen rybáři. „Oproti původnímu režimu přibyl jen zákaz rybolovu a táboření, jinak je tu volný pohyb osob,“ uvedl Kmet s tím, že zakázáno není ani koupání. Problém je ale s neukázněnými turisty, po kterých zůstávají odpadky, v minulosti dokonce někdo do vody vypustil dravou jihoamerickou rybu piraňu. „Lom na Janičově vrchu je jediným biotopem svého druhu na Pálavě. Je nutné jej chránit, a pokud to pochopí také turisté, bude vše v pořádku. Měli by vědět, že jej kontrolujeme a nebudeme váhat přizvat si případně na pomoc policii,“ varoval Kmet.

Lom Janičův vrch patří k nejmenším přírodním památkám na Pálavě. Tou nejmenší je hektarová Kočičí skála, naopak největší přírodní památkou je s 380 hektary vrch Děvín. Lom Janičův vrch je celkově patnáctou přírodní památkou Pálavy.

V Jihomoravském kraji je celkem 197 přírodních památek. Letošní rok, respektive jeho první polovina, byla na jejich vyhlašování neobvykle bohatá: na seznam přibylo hned 35 nových přírodních památek, což je o 18 více než v předchozích sedmi letech dohromady.

Zdroj: Krajský úřad JMK

Čerstvě vyhlášenou přírodní památkou je také lokalita Ptáčovské rybníky u Třebíče. Výjimečná je výskytem stovek druhů vzácných rostlin a živočichů. „Je to území, kde se spojuje svět suchých trávníků a písčité vyprahlé krajiny s mokřadním světem plným různých obojživelníků,“ uvedl biolog Václav Křivan. Jako zastávku lokalitu využívají i tažní ptáci, přírodovědci zde zahlédli například hned několik druhů vzácných bahňáků.